Silah sanayi önemli bir güç

Silah sanayi önemli bir güç
MEVKA Uzmanı Fatih Yalçın, dünyadaki silahlanma yarışına dikkat çekerek, “Dünyada hızlı bir silahlanma var.

Ülke olarak biz bunu gördük. Ona göre vizyonumuzu geliştirmeye başladık. Silahlanma ülke politikası haline de gelmeye başladı. Silahınızı kendiniz yapabiliyorsanız, silahınızı kendiniz satabiliyorsanız bu önemli bir güçtür” dedi

MEVKA Uzmanı Fatih Yalçın, PUSULA TV’de hafta içi her gün gündemi belirleyen ve önemli bir izleyici kitlesine ulaşan UĞURLU GÜNDEM programına konuk oldu. Deneyimli gazeteci Uğur Özteke ile sohbet havasında keyifli bir program gerçekleştiren Yalçın, MEVKA özelinde kalkınma ajanslarının çalışmaları hakkın bilgi verdi.

İlk olarak MEVKA’yı anlatan Yalçın, “Mevlana Kalkınma Ajansı Konya’nın malı. Konya ve Karaman bölgesinde faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşları olsun, kamu kurum ve kuruluşları olsun, yerel yönetimler olsun bunların ortak malı. Ortak karar verici mekanizmasıdır. Valilerimizin, belediye başkanlarımızın ve ziraat odası başkanlarımızın hep birlikte beraber olduğu bir kurum kuruluş. Kalkınma ajansları dünyada yaygın şekilde 1900 yıllardan itibaren ilk çeyreğinden itibaren ikinci çeyreğinden itibaren kurulmaya başladı. Konya ve Karaman’da da 2009 yılında faaliyete başlayan bir kurum. Kalkınmanın yerelden başlayarak kurulması görüşünü savunun bir kuruluş. İşbirliği yapan bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldırmaya çalışan kamu kesimi sivil toplum kuruluşu, özel sektörle işbirliğini koordinasyonunu sağlayan bir ara yüz. Kalkınma ajansları kalkınma bakanlığının koordinasyonun da çalışan kurumlardır. Türkiye’de 26 tane var” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR BÜYÜMEDEN YANAYIZ

KOBİ’lerin rekabet gücünün arttırılmasıyla daha müreffeh bir Konya’nın oraya çıkacağını belirten Yalçın, “Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bölge planlamaları çerçevesinde yüksek ve dengeli refah seviyesine erişmiş bir Konya istiyoruz. Ekonomisi uluslararası ekonomilerle bütünleşmiş bir Konya hayal ediyoruz. Sevgi, saygı, hoşgörü temelinde Konya’da insanların çalışmak üretmek gezmek dolaşmak huzur bulmak istediği canla başla bu bölgede faaliyet gösterdiği bir Konya hayal ediyoruz. Bu hayalimiz çerçevesinde bölge planlarımızı oluşturuyoruz. Biz bölgede KOBİ’lerin rekabet gücünü arttırılmasını istiyoruz. İnsana yatırım yapıp insanla çalışmak istiyoruz. Beşeri sermayenin kalitesini arttırmaya çalışıyoruz. Bölgede iş ve yatırımın geliştirilmesine uğraşıyoruz. Sürdürülebilir bir büyümeden yanayız” diye konuştu.

KIRSALDA, TARIMDA VE TURİZMDE

Konya ve bazı merkezlerde proje desteğinin devam ettiğini de altını çizen Yalçın, “Konya dışında bir takım alt bölgeler belirledik. Akşehir, Seydişehir, Beyşehir, Ereğli, Karaman merkez ve Ermenek… Bu bölgelerde biz alt bölge olarak oralara farklı müdahaleler yapmayı planlıyoruz. Hem kırsal manada, hem de tarımsal ürünler manasında, hem turizm sektörü manasında çalışmalar yapıyoruz. Bir takım destek mekanizmalarını hayata geçirdik. Bugüne kadar MEVKA’ya Konya ve Karamandan 3 bin 200 proje başvurmuş. 3 bin 200’e yakın projenin 900 destekledik. 900 projede 115 milyon civarında destek sağladık” dedi.

ENERJİ SEKTÖRÜNE ÖNEM VERİYORUZ

Enerji sektörünün son yıllarda öne çıktığını ve MEVKA olarak da enerji sektörünü önemsediklerine dikkat çeken MEVKA Uzmanı Fatih Yalçın, “Biz enerji sektörüne önem veriyoruz. Özellikle yenilenebilir enerji sektörüne ve güneş enerjisinden elektrik üretimine. İlk etap da yenilenebilir enerji sektörünü ve kullanılabilir enerjiyi Türkiye’de yaygınlaştırırken, STK’lar yardım aldık. Biz bu işe başladıktan sonra Karapınar bölgesi meydana geldi. İlk meyvesini verdi. Ticaret Borsası, Ticaret Odasının, üniversitelerin, sanayi odamızın kendi elektriğini üretme projelerini destekledik” şeklinde konuştu.

PROJE DESTEKLERİYLE İSTİHDAM ARTIYOR

Proje destekleriyle istihdamın yolu açıldığını, özellikle de engelli ve kadın istihdamına yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Yalçın, şöyle konuştu: “Bugüne kadar bizim desteklediğimiz projelerde bin 168 kişi iş buldu. 43 bin kişiye eğitim verdik, Türkiye ortalamasına baktığımız zaman hm kendi kurumlarımız kalkınma ajanslarımıza arasındaki rekabetle ortaya konulduğu zaman oldukça iyi seviyede bir rakam. Özellikle engelli istihdamı ve kadın istihdamı bizim çok fazla önem verdiğimiz istihdam şekilleridir. Biz hem maddi hem de manevi destek vererek istihdamı sağlamaya çalışıyoruz. Bizden destek alamamış bir kurum veya KOBİ doğrunun ne olduğunu bölgenin nereye gitmesi gerektiğini hangi konularda yatırım yapması gerektiğini de bizden görebiliyor.”

YENİ BİR KONSEPT GELİŞTİRDİK

Yeni dönemde destek politikasında yeni adımların ortaya çıkacağına da dikkat çeken Yalçın, “2018’de kalkınma ajansları yeni bir hamle başlatacak. Bugüne kadar geldiğimiz zaman geriye dönük baktığımızda bir takım başarılarımız var. Zaman geçiyor kendimizi yenilemememiz lazım. Bu noktada da yeni bir konsept geliştirdik. Bakanlığımızın koordinasyonunda. MEVKA ve Kalkınma Ajansları artık bundan sonra sonuç odaklı program uygulayacak. Yani somut sonuçları olan örneğin yerel kalkınma potansiyeli olan bir bölgeyi alacağız. Hem yatırım destek ofisimizle hem de yurt dışı yatırımcılarıyla beraber. 3-4 sene o bölgede çalışacağız sonuç üreteceğiz bu sayede istihdamı sağlamış olacağız” dedi.

100 YILLIK SİLAH TECRÜBEMİZ VAR

Son olarak yerli silah üretimine değinen ve bu noktada atılan adımları anlatan Yalçın, “Dünya genelinde bir silahlanma yarışı var. Özellikle 1988’den sonra 1998’e kadar olan bölümde Soğuk Savaş bittikten sonra bir yavaşlama eğilimine girdi. Dünyadaki askeri harcamalar 1 buçuk trilyondan 1 trilyon dolara düştü 1998’den itibaren tekrar yükselme eğilimine geldi ve 2016 itibariyle 1.7 trilyon dolara ulaştı. Son 20 senede yüzde 70 oranında dünyada askeri harcamanın artışı var. Hızlı bir silahlanma var. Ülke olarak biz bunu gördük. Ona göre vizyonumuzu geliştirmeye başladık. Silahlanma ülke politikası haline de gelmeye başladı. Devlet büyüklerimizin bu konuda direktifleri talimatları doğrultusunda bakanlıklarımız ona göre vaziyet aldı. Bakanlıklara bağlı yereldeki teşkilatlarda bu politika doğrultusunda faaliyetler düzenlemeye başladı. Bizim askeri harcamada yıllık 14.8 milyar dolar bir harcamamız var Dünya’da da 16. sıradayız. Türkiye’nin silahlanma bakımından atakları var. Silah sektörü katma değeri yüksek bir sektör. Türkiye’nin 142 milyar dolarlık bir ihracat var. Silahınızı kendiniz yapabiliyorsanız silahınızı kendiniz satabiliyorsanız bu önemli bir güçtür. Biz Konya olarak yüzyılı aşkın bir süredir silah tecrübemiz var. Huğlu ve Üzümlü’de Birinci Dünya Savaşında sonra gelişen silah yapma tecrübesi, 100 yılı geçti. Belli bir birikim oluştu. Dünyaya silah ihraç eden Amerika, Amerika pazarlarının yüzde 23’ünü ele geçirmiş av tüfekleri sektörü var Konya’da” ifadelerini kullandı.

(Haber: M. Erkan Ergün)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.