Murat Güzel

Murat Güzel

Şimdilik hesaplaşma ertelendi

Şimdilik hesaplaşma ertelendi

Geçtiğimiz hafta boyunca AK Parti her kademede seçim sonuçlarını değerlendirdi. Özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu parti yöneticileri ve kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda seçim sonuçlarında etkili olan sebepleri soruşturdu. Koalisyon ihtimallerine yönelik stratejiler de bu süreçte olgunlaştırıldı.

Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan genişletilmiş il başkanları toplantısında en çok konuşulan konuların başında elbette bazı bundan sonra nasıl hareket edilmesi konusuydu. Ama bu konu en azından AK Parti’nin siyasal anlayışı bakımından sağlam bir geçmiş değerlendirmesi olmaksızın ele alınamayacak bir konu olduğu da muhakkaktı. Bu noktada kulislerden edindiğimiz izlenimlere göre sıkıntıların büyük bir kısmı bizzat Başbakan tarafından teşkilatlara yönelik dile getirildi.

Bazı illerde ve adaylarda, "Biz zaten kesin alırız" algısı olduğunu ve bunun da kendisini rahatsız ettiğini vurgulayan Davutoğlu'nun, "Yüzde 90 oy alıyorsak, neden 91, 92 değil diye çalışacağız. 'Ben burada zaten kazanırım' anlayışına karşı çıkıyorum. Bununla ilgili gereken yapılacak" mesajını verdiği belirtildi. Bu iller ve adaylar arasında Konya’nın olduğunu söylersek haksızlık mı etmiş oluruz?

Bu arada seçim sathı mailinde AK Parti’yi en çok zorlayan konuların başında yerel yönetimlerin bazı uygulamaları olduğu da toplantıda dile getirilmiş. Bu konuda da Başbakan’ın “Durumun farkındayız. İllerde il yönetimi ile belediye arasında, bazı yerlerde de aday, il yönetimi ve belediye arasında yeterli sinerjinin yaratılamadığını gördük. Kişisel hırslardan kaynaklı bir durum tespit edersek gerekeni yapacağım" değerlendirmesini yaptığı iletiliyor.

Başbakana atfedilen bu sözlerin seçimden alınan sonuçlarda olumsuz etkileri olduğu görülen partililer hakkındaki kararın şimdilik kaydıyla ertelendiğini gösteriyor. Seçim sonuçlarında olumsuz etkisi bulunan kişilerden bunun hesabının vakti gelince sorulacağını da anlamalıyız elbette.

Peki, belediye başkanları muhtemel bir koalisyona nasıl bakıyor? Bu konuda görüştüğümüz belediye başkanları henüz süreci değerlendirmek bakımından erken olduğunu söyleseler de birçok haklı noktaya da işaret etmeden geçemiyorlar.

Sözgelimi merkez ilçe belediye başkanlarımızdan biri “AK Partisiz koalisyon mümkün görünmüyor. Sokaktaki her 100 vatandaştan 41’i bizi AK Parti yönetsin şeklinde oy vermişken AK Partisiz koalisyon arayışlarının mümkün olmadığı gözüküyor. Bizim tercihimiz her zaman halkın istekleri doğrultusundadır. MHP’nin tutumunun da halk açısından sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. MHP’ye oy verenler bizi MHP yönetsin diye oy vermişken MHP’nin hükümet kompozisyonlarında yer almamak üzerine bir siyaset geliştirmesi en büyük hataları olur” dedi.

AK Parti’nin kuracağı azınlık hükümetinin de ihtimal dışı görülmemesini vurgulayan başkanla inşallah daha sonra daha detaylı tekrar görüşeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Güzel Arşivi
SON YAZILAR