Sincar'daki Yezidilere Pkk Zulmü

Sincar'daki Yezidilere Pkk Zulmü
Sincar (Şengal) İlçe Meclisi Başkanı Veyis Naif, terör örgütü DAEŞ'in dün Yezidilere yaptığı zulmü bugün terör örgütü PKK'nın yaptığını ve kızlarıyla kadınlarını kaçırdığını belirtti

DUHOK (AA) - Sincar (Şengal) İlçe Meclisi Başkanı Veyis Naif, terör örgütü DAEŞ'in dün Yezidilere yaptığı zulmü bugün terör örgütü PKK'nın yaptığını ve kızlarıyla kadınlarını kaçırdığını belirtti.

Naif, AA muhabirine yaptığı açıklamada Sincar'daki PKK varlığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütü PKK'nın Sincar halkından 45 Yezidi kadını kaçırdığını ve örgütsel amaçları doğrultusunda eğittiğini daha önce de aynı şekilde 550 kişiyi kandırıp Kandil'e götürdüğünü açıkladı.

"PKK'nın yaptığının DAEŞ'ten farkı yok"
PKK'nın Sincar'da yaptığının DAEŞ'in uygulamalarından farklı olmadığının altını çizen Naif, "Şengal halkının örf ve adetleri PKK'nın bu yaptığını kabul etmez. Yezidilerin kızlarını ve kadınlarını kaçıran örgüt hiçbir şekilde onlarla temas kurulmasına izin vermiyor. Bizim DAEŞ'in elinden çektiğimiz acı evlerimizin yıkılması ya da oğullarımızın öldürülmesi değildi. DAEŞ'in bize yaptığı en büyük zulüm kızlarımızın ve kadınlarımızın namusuna el uzatmasıydı. Şimdi de aynı şeyi PKK yapıyor." şeklinde konuştu.

Terör örgütünün Sincar bölgesi için büyük bir tehlike oluşturduğuna vurgu yapan Naif, "PKK bölgemiz için bir sorundur. PKK'nın bölgedeki varlığı halkımız için tehlike arz ediyor. Örgütün Şengal'i derhal terk etmesi gerekiyor. Burada PKK'ya ihtiyacımız yok, bölgede 8 bin Peşmerge gücü bulunuyor. PKK'ya defalarca kez söylememize rağmen bölgeyi terk etmediler." ifadelerini kullandı.

PKK'nin Sincar'da işgalci güç olduğuna dikkati çeken Naif, "PKK, Şengal'deki hükümet binalarını ve diğer sağlam yapıları işgal etmiş durumda. Kaymakamlığı ve diğer resmi kurumları tanımıyor. İlçedeki okullar dahi örgütün işgali altında." bilgisini paylaştı.

Sincar'in imar durumu ve Barzani'nin önerisi
Naif, Sincar ilçesinin terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılmasına rağmen Irak hükümetinin hizmet getirmediğine dikkati çekerek "Bağdat, 2014, 2015 ve 2016 bütçelerinden Şengal'in imarı için hiçbir pay ayrılmadı. Şengal DAEŞ tarafından harabeye çevrildi ve yeniden imar edilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Altyapı hizmetlerinin yapılmaması nedeniyle halkın Sincar'a dönmediğini dile getiren Naif, şunları kaydetti: "Şengal halkı Sığınmacı hayatı yaşamasına rağmen ilçedeki hizmetlerin yetersizliğinden dolayı dönmüyor. Hali hazırda yaklaşık 70 aile döndü. İnsanların dönmemesinin bir nedeni de buranın hala askeri bölge olmasıdır. Siyasi taraflar arasındaki çekişme de Şengal'e dönüşleri zorlaştırıyor."

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Sincar'in yeniden imarı için yaptığı önerileri isabetli bulduklarını dile getiren Naif, "Başkan Barzani, Şengal'in yeniden kurulmasını öneriyor. Bu aynı zamanda Şengal halkının da kararıdır. Eğer bir halk oylaması yapılırsa Şengallilerin yeni bir şehir istediği anlaşılacaktır." görüşlerini dile getirdi.

Sincar'in resmi olarak IKBY hükümetine bağlanmasını istediklerini vurgulayan Naif, "Şengal'in Kürdistan bölgesine bağlanmasına karşı çıkanlar halkın başına yeni bir felaketin gelmesini istiyor." dedi.

Musul'un Sincar ilçesi ve çevresini, Ağustos 2014'te ele geçiren DAEŞ, çok sayıda Yezidiyi alıkoymuştu. Örgütün kaçırdığı Yezidi kadınları, militanları için "cariye" yaptığı ve bazılarını pazarlarda "sattığı" iddia edilmişti. Yezidi kadınların dramı, dünya gündeminde uzun süre yer almıştı. Terör örgütü PKK medyası bu konuyu Barzani aleyhtarı propagandaya dönüştürerek KDP'nin Yezidileri terk ettiğini ve Sincar'dan kaçtığını iddia etmişti. PKK bu propaganda ile Yezidileri terörist emelleri doğrultusunda kullanmayı ve Sincar halkını yanına çekmeyi hedeflemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.