Sinemaya Destek Başvuruları Değerlendirilecek

Sinemaya Destek Başvuruları Değerlendirilecek
Kültür ve Turizm Bakanlığının projesi, yapım ve yapım sonrası desteği kapsamında 7 Kasım mesai bitimine kadar yapılacak başvurular ilk Sinema Destekleme Kurulu gündemine alınacak

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün proje, yapım ve yapım sonrası desteği kapsamında 7 Kasım mesai bitimine kadar yapılacak başvurular ilk Sinema Destekleme Kurulu gündemine alınacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, sinemaya verilen desteğin devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, proje, yapım ve yapım sonrası desteği kapsamında "animasyon film yapım, belgesel film yapım, kısa film yapım, senaryo ve diyalog yazım, araştırma-geliştirme, uzun metraj kurgu film yapım, ilk filmini gerçekleştirecek yönetmen ile yapım sonrası" türlerinde 7 Kasım Pazartesi günü mesai bitimine kadar yapılacak başvuruların Sinema Destekleme Kurulu gündemine alınacağı bildirildi.

Bu tarihten sonra yapılan başvuruların ise bir sonraki kurul gündeminde değerlendirileceği belirtilen açıklamada, destek türlerine ilişkin başvuru formlarına ve istenen belgelere www.sinema.gov.tr adresinde, "başvurular" sekmesinden erişilebileceği kaydedildi.

Açıklamada, belgesel film yapım, animasyon film yapım, kısa film yapım, senaryo ve diyalog yazım ve araştırma-geliştirme projelerinin destek alınan yıl içerisinde teslim edilmesi gerektiği de ifade edildi.

10 yılda 161 milyon dolar
Açıklamada, 1990-2004 arasında sinema sektörüne 5,7 milyon dolar, 2005-2015 arasında ise 161 milyon dolar aktarıldığı bildirildi.

Bu yıl sektöre, sadece profesyonel üretimler için değil, yeni yeteneklerin de üretim yapabilmesini teminen, "animasyon, belgesel, kısa, uzun metrajlı film yapım ve ilk filmini gerçekleştiren yönetmen" kategorileri ile AR-GE ve senaryo yazım desteği türlerinde, bugüne kadar verilen en yüksek destek olan 28 milyon 600 bin lira destek sağlandığı vurgulanan açıklamada, 2001 yılında 23,5 milyon olan seyirci sayısının 2015 yılında rekor kırarak 60,7 milyona ulaştığı belirtildi. Açıklamaya göre, 2016 yılında ise 38 haftalık süreçte toplam seyirci sayısı 40 milyonu aştı.

Geçen yıl yerli film izlenme oranının yüzde 57 olarak gerçekleştiği ve bu oran ile Türkiye'nin Avrupa'da birinci sırada yer aldığı vurgulanan açıklamada, 2002'de vizyona giren yerli film sayısı 9 iken bu sayının 2015'te 139'a ulaştığı kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.