"Singapore Lecture" Konferansı

"Singapore Lecture" Konferansı
Başbakan Yıldırım: (4)- "Bölgemizdeki temel problem aşırıcılıklar. Bu yabancı savaşçılar, dünyanın her yerinden kalkıp geliyorlar. Bizim toprağımızdan DEAŞ'a katılmak üzere Suriye ve Irak'a geçiyorlar. Dolayısıyla problem aslında Müslüman ülkelerin içinde

SİNGAPUR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Bölgemizdeki temel problem aşırıcılıklar. Bu yabancı savaşçılar, dünyanın her yerinden kalkıp geliyorlar. Bizim toprağımızdan DEAŞ'a katılmak üzere Suriye ve Irak'a geçiyorlar. Dolayısıyla problem aslında Müslüman ülkelerin içinde değil, görüyoruz ki problem her yerde." dedi.

Başbakan Yıldırım, ISEAS Yusuf İshak Enstitüsü tarafından 41'incisi düzenlenen "Singapore Lecture" konferansında yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin, Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği'nin (ASEAN) sektörel diyalog ortağı olmasına ilişkin soru üzerine Başbakan Yıldırım, "Baştan beri şunu söylüyoruz, Türkiye, Avrupa ile Asya'nın birleştiği yerde. Singapur da Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya'ya açılan bir kapı. İki ülkenin birlikte yapacağı çalışmalar, Avrupa ile Asya'yı birbirine daha çok yakınlaştıracak, bölgesel ve küresel barış ve refaha daha çok katkı sağlayacak." ifadesini kullandı.

İklim değişikliğine ilişkin son dönemde kaygılar olduğu belirtilerek, çevre ve iklim konusunda Singapur ile Türkiye arasında neler yapılabileceğinin sorulması üzerine Yıldırım, çevreyi temiz tutma ve bunu sürdürülebilir kılma amacıyla alt yapı yatırımlarının artırıldığını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, Asya ile Avrupa'yı birleştirecek "İpek Yolu" projesine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

"Türkiye, Avrupa ile Asya arasında köprü bir ülke. Bir tarafımız Avrupa, bir tarafımız Asya. Tarihi olarak da Güneydoğu Asya'dan başlayan güzergahlar ve o şekilde ilerleyen güzergahlar Orta Asya'dan, Kafkasya'dan, Anadolu'dan, Türkiye topraklarından hep geçmiştir. Ondan sonra Batı'ya, Avrupa'ya devam etmiştir. Çok eski tarihlerde İpek Yolu olarak kullanılmıştır, Kral Yolu, Baharat Yolu da denmiştir. Modern dünyada da yine yeni bir yol kurabiliriz, yenilenmiş yollar, demiryolları ve lojistik merkezleriyle. Bu amaçla Türkiye olarak yollar inşa ediyoruz."

Yıldırım, Türkiye'nin, Çin ile mevcut olan yolu iyileştirme adına stratejik ortaklığı olduğunu, projenin tamamlanmasının ardından Avrupa ile Asya arasında yeni bir bağlantı kurmanın mümkün olacağını bildirdi.

- "Yeni fırsatlar yaratabiliriz"

"Singapur ile Türkiye arasındaki akıllı stratejik ortaklıkta neler sunulabilir?" sorusu üzerine Yıldırım, iki ülkenin, genç iş gücü kapasitesinin yüksek olduğunu söyledi.

Singapur ve Türkiye'nin dünya üzerindeki özel konumuna işaret eden Yıldırım, şunları ifade etti:

"Gelişmekte olan ülkelere erişimin olduğu iki ülkeyiz. Epey bir alt yapı ihtiyacı olan ülkeler bizim etrafımızda. Siz Singapur olarak mühendislikte, finansta güçlüsünüz. Dünyanın farklı bölgelerine erişim, doğrudan yatırımlar anlamında güçlüsünüz. Her iki ülkenin de kendine göre birtakım avantajları var. Bu avantajları bir araya getirirsek, bunu yapabilirsek bir sinerji yaratabiliriz. Böyle bir sinerji oluşturulursa yeni projeler oluşturulabilir ve bunlarda başarılı olup, yeni fırsatlar yaratabiliriz."

- "Türkiye, İslam'ın temsili anlamında bir teminat"

Türkiye'yi yakından takip ettiğini söyleyen bir katılımcının, "Sayın Turgut Özal ve Sayın Erbakan dönemini inceledim, şimdi Sayın Erdoğan'ın dönemini de inceliyorum. Türkiye'nin Müslüman alemiyle Müslüman olmayan dünyanın birbirini anlamasını sağlama anlamında nasıl bir rolü olabilir?" sorusuna Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin, bölgede çok belirleyici bir rol oynadığına dikkati çekti.

Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz bir teminatız aslında. Yani Türkiye, İslam'ın temsili anlamında bir teminat. Türkiye olarak aşırıcılıkların önlenmesi anlamında biz bir güvence olabiliriz. Bölgemizdeki temel problem aşırıcılıklar. Bu yabancı savaşçılar, dünyanın her yerinden kalkıp geliyorlar. Bizim toprağımızdan DEAŞ'a katılmak üzere Suriye ve Irak'a geçiyorlar. Dolayısıyla problem aslında Müslüman ülkelerin içinde değil, görüyoruz ki problem her yerde. Pek çok Avrupalı yabancı terörist savaşçı kalkıp Suriye'ye gitmek istiyor DEAŞ'a katılmak için. Biz onları durduruyoruz, sınır dışı ediyoruz, ülkelerine geri gönderiyoruz veya masum insanları öldürmelerini engellemek için bir şekilde tecrit ediyoruz. Bence Singapur'un burada güzel uygulamaları var. Çünkü toplumunuz farklı inançlara mensup kesimlerden oluşuyor ama gayet başarılı olmuşsunuz, farklı görüşleri, farklı dinleri bir araya getirmişsiniz ve barışçıl bir şekilde yaşayabiliyorsunuz. Bu güzel bir örnek, yani bizim bölgemiz için değil sadece küresel anlamda da öyle. O yüzden birlikte çalışıyor olmamız lazım ki dinle insanlara bir şeyleri öğretebilelim ve insanlar yanlış yollara sapmasınlar."

Başbakan Yıldırım, Singapur'u ziyaret eden yabancı devlet ve hükümet liderlerini, fikir önderleri ve alanında lider şahsiyetleri buluşturan üst düzey bir etkinlik olan geleneksel "Singapore Lecture" konferansına, Türkiye'den konuşmacı olarak katılan ilk isim oldu.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.