Sınır güvenliği 'Sezgin'den sorulacak

Sınır güvenliği 'Sezgin'den sorulacak
HAVELSAN, 2015 CeBIT Bilişim Fuarı'nda tamamen Türk tasarımı olan "Sezgin" adını verdiği insansız hava aracını ziyaretçilere tanıttı

HAVELSAN, 2015 CeBIT Bilişim Fuarı'nda tamamen Türk tasarımı olan "Sezgin" adını verdiği insansız hava aracını ziyaretçilere tanıttı.

HAVELSAN İş Geliştirme Müdürü Bünyamin Kahraman Karadeniz, yazılımı ve elektronik kart tasarımıyla Türk tasarımı olan araç hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Sezgin'in HAVELSAN ve Jandarma Genel Komutanlığı ile birlikte geliştirildiğini ifade eden Karadeniz, insansız hava aracının denemelerinin Ankara ve Tunceli'de başarıyla tamamlandığını anlattı.

Karadeniz, Sezgin'in yurt dışı satış faaliyetlerinin sürdürüldüğünü ve ürüne karşı çok ciddi bir talebin olduğu belirterek, şunları söyledi:

"Taş görünümlü yapay nesnelerin içine bazı hareket, sismik ve vibrasyon sensörleri yerleştiriyoruz. Kablosuz olarak birbirleriyle haberleşmesini sağladığımız bu taşları teröristlerin geçiş noktalarına koyuyoruz. Bir hareket veya titreşim olması durumunda, o bölgenin koordinatları aynen merkeze kadar taşınıyor. Hatta bazı taşların içine kamera yerleştirebiliyoruz. Böylece oradan çekilen görüntüyle oradaki hareketin bir köylüye mi yoksa teröriste mi ait olduğunu anlayabiliyoruz."

Karadeniz, hareketin veya titreşimin tespitinden sonra insansız hava aracının faaliyetine ilişkin, "Diyelim bir hareket oldu ve biz bunun köylü mü terörist mi olduğunu anlayamadık. Tam bu noktada Sezgin devreye giriyor. Hareket sinyalinin geldiği yere otomatik olarak giderek, merkeze canlı video aktarımı yapıyor" dedi.

"Kullanım için sınır güvenliği anlaşmasını bekliyoruz"

Bünyamin Karadeniz, insansız hava aracının aktif olarak kullanımı için "sınır karakollarının güvenliği projesini" beklediklerini belirterek, "O proje konsolide ve entegre bir şekilde yürürlüğe girdiği anda Sezgin'in yoğun bir şekilde kullanılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Sezgin'in Jandarmanın kullanımına sunulması için ön anlaşmaların yapıldığını kaydeden Karadeniz, "Yalnız ürünün satın alma boyutuna gelmesi için özel bir sınır güvenliği anlaşması yapılması gerekiyor. Bunun da Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Jandarma arasında olması gerekiyor. Biz bu anlaşmanın yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Dünyanın en büyük ihtisas fuarı olan Uluslararası CeBIT Bilişim Fuarını yaklaşık 100 ülkeden 250 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 16 martta kapılarını açan fuar yarın sona erecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.