Sınır Hattında Hasat Kardeşliği

Sınır Hattında Hasat Kardeşliği
Dünyanın en yaygın kullanılan baharatlarından kırmızı biberin yetiştirildiği Kilis’te, hasat dönemi yöre halkı ve binlerce Suriyeliye ekmek kapısı oluyor

KİLİS (AA) - Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biber, Suriye sınırında yer alan köylerde üretiliyor.

Suriye'nin Afrin bölgesine yakın alanlarda sürdürülen hasat, çoğunlukla Suriyeli işçilere, köy halkına ve çevre illerden gelen binlerce insana geçim kaynağı oluyor. Kadınların çoğunlukta olduğu hasatta, işçiler aileleriyle birlikte biber topluyor.Kuruması için açık alanlara serilen ardından fabrikalarda öğütme işlemlerinden geçirilen yöreye has kırmızı biber, paketlenerek sofraları süslemek üzere marketlere gönderiliyor.

Lezzetiyle mutfakların vazgeçilmezi kırmızı biber, toz biber ve salça olarak birçok ülkeye ihraç ediliyor.

"Bölge tarımı için önemli"
Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı biberin, bölge tarımında çok önemli yeri olduğunu söyledi.

Kırmızı biber üretiminin büyük bölümün sınır hattındaki köylerde yapıldığını ve bu yıl rekoltenin yüksek olması nedeniyle çiftçinin yüzünün güldüğünü belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Bu bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri biber. Daha önce Maraş biberi diye andığımız bu biber, burada daha verimli şekilde yetiştirilmektedir. Hasancere, Gözkaya, Kürt Dağı dediğimiz bölgelerde daha yoğun yetiştiriliyor. Bunun nedeni su olmayan bölgemizde gölet yapılmasıyla geniş tarım arazileri oluştu. Kırmızı biberi toz biber ve salça olarak kullanıyoruz. Dünyanın her tarafına pul biber ihracatı yapıyoruz. Kilis'te bir evde bulunması gereken şey kırmızı biberdir. Bu seneki verim ve fiyatlar çok iyi bu yıl çiftçilerimizin yüzü güldü. Buradaki vatandaşlar daha önce çalışmak için Adana gibi illere gidiyordu, şimdi artık oradan buraya geliyorlar. Burası binlerce insana ekmek teknesi oldu."

Kilis Sulama Birliği Başkanı Ziya Aslan da bölgeye yaptırılan göletin verimi iki kat artırdığını dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.