SIRA İPLİKÇİ’DE

SIRA İPLİKÇİ’DE
Konya’nın tarihi camilerinden 800 yıllık İplikçi Camii’nde meydana gelen duvar çatlakları Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü’nün girişimleri ile yapılacak restorasyonla onarılacak.

VAKIFLAR YAPACAK

Konya’nın asırlara meydan okuyup ayakta kalan tarihi eserleri yarınlara aktarılmak adına restorasyondan geçiriliyor. Kapı Camii ile başlayan Sultan Selim ve Alaeddin Cami ile devam eden yenileme, tamir ve tadilat çalışmaları kapsamında sıra İplikçi Camii’ne geldi. Minarenin baskısı sonucu ön duvarda çatlama oluşan İplikçi Camii; Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon programına dahil edilecek.

2018’DE BAŞLIYOR

Tarihi yapıların restore kapsamında kolları sıvayan Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü Tarihi İplikçi Camii’nde oluşan çatlakların onarımı için çalışmalara başlayacak. Caminin tarihi incelendiğinde farklı zaman dilimlerinde birçok kez onarıldığı ilk onarılma tarihinin ise 1940 yıllara dayandığı öğrenildi. Yetkililer, çatlakların kapatılması için projenin sunulduğu, 2018 yılı içinde restorasyon ve onarım çalışmalarının başlatılacağını ifade ediyorlar.

iplikci-(2).jpg

İplikçi Camiinde oluşan çatlaklar onarılacak

Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü; Konya’nın tarihi değerlerinden İplikçi Camide oluşan çatlakların onarımı için çalışmalara başlayacak. 13. yüzyılın başında yapılan ve asırlardır ayakta duran İplikçi Camii duvarlarında çatlak oluşmuştu

Konya’nın önemli tarihi yapılarından olan Konya Valiliği yanında bulunan İplikçi Caminde meydana gelen çatlaklar, geniş kapsamlı olarak iç ve dış restorasyonu yapılarak onarılacak.

Tarihi yapıların restore kapsamında kolları sıvayan Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü Tarihi İplikçi Camide oluşan çatlakların onarımı için çalışmalara başlayacak. Caminin tarihi incelendiğinde farklı zaman dilimlerinde bir çok kez onarıldığı ilk onarılma tarihinin ise 1940 yıllara dayandığı öğrenildi. 1940’lı yıllarda esaslı bir biçimde onarılmak istenirken kurşun bulunmadığı için, kubbelerin üstü beton bir saçak ile örtülmüş ve yapının aslı bozulan caminin, saçak yapılırken de kubbelerin önlerine duvar kaldırılmış, yapının üzeri 4 metre yüksekliğinde, 8 metre eninde dikdörtgen bir prizma ile doldurulmuştur. 1945 yılına gelindiğinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Müzeler Umum Müdürlüğü tarafından tekrar onarılmıştır. 1953-59 yılları arasında Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan yapı, 1960 yılından itibaren tekrar ibadete açılmıştır. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden alınan izinle bugünkü minaresi, Haziran 1976 yılında altı aylık bir süre içinde yapılmıştır. 2005 yılında bina dış cephe tuğla duvarlarındaki yer yer oluşan çatlaklar yüzünden tekrar onarımı yapılmıştır. 2007 yılında kubbe kısmındaki çatlaklara müdahale edilmiş, tüm iç cephe raspa edilerek horasan harçla sıvanmış, elektrik tesisatı yenilenmiştir.

2017 yılına gelindiğinde camının dış cephesinde yer yer çatlaklar tekrar oluştu. Oluşan çatlaklarla ilgili açıklamada bulunan Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, camide oluşan çatlaklar minare yüzünden meydana geldiği, zemin güçlendirmenin yetmediği için çatlakların oluştuğu söylenildi. Yetkililer, çatlakların kapatılması için projenin sunulduğu, 2018 yılı içinde yapıda oluşan çatlakların restorasyon ve onarım çalışmalarıyla giderilmiş olacağı öğrenildi.

Haber:Uğur Sarı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.