Sırbistan sandık başına gidecek

Sırbistan sandık başına gidecek
Sırbistan'da 6 milyon 737 bin 808 seçmen, yarın yapılacak erken genel seçimde oy kullanacak

BELGRAD (AA) - Sırbistan'da 6 milyon 737 bin 808 seçmen, yarın yapılacak erken genel seçimde sandık başına gidecek.

Sırbistan Seçim Komisyonunun (RIK) verilerine göre, yarınki seçimde 6 milyon 737 bin 808 kayıtlı seçmen, 20 siyasi parti ve seçim öncesi ittifak için oy kullanabilecek.

Seçmenler, 8 bin 311 ülke genelinde, 38'i yurt dışında ve 29'u cezaevlerinde olmak üzere toplam 8 bin 378 merkezde oy kullanabilecek.

İngiltere, Kanada ve ABD'de ikamet eden Sırbistan vatandaşları bugün, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, İtalya, Makedonya, Romanya, Rusya, Almanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, Karadağ, Çek Cumhuriyeti, İsviçre ve bazı Afrika ülkelerinde yaşayan Sırbistan vatandaşları ise yarın oylarını kullanabilecek.

Seçim süreci, bin 687 yerli ve 196 yabancı gözlemci tarafından izlenecek.

Sırbistan'da 21 Nisan'da başlayan seçim yasakları, yarın sandıkların kapanacağı 20.00'a kadar sürecek.

Kesin seçim sonuçları, ilgili yasa gereği en geç 28 Nisan'a kadar açıklanmak zorundayken, 250 sandalyeli meclise sadece yüzde 5'lik seçim barajını geçen parti ve ittifakların adayları, ayrıca azınlık temsilcileri girecek.

Seçmenler, aynı gün ayrıca yeni yerel yönetimleri belirlemek için de oy kullanacak.

- Siyasi parti ve ittifaklar

Oy pusulasında ilk sırada "Aleksandar Vucic-Sırbistan Kazanıyor", ikinci sırada "Adil Bir Sırbistan İçin-Demokrat Parti", üçüncü sırada "İvica Dacic-Sırbistan Sosyalist Partisi ve Tek Sırbistan-Dragan Markovic Palma", dördüncü sırada Vojislav Seselj liderliğindeki Sırp Radikal Partisi, beşinci sırada ise Sırbistan Demokratik Partisi-Dveri Hareketi yer alıyor.

Söz konusu parti ve ittifakları ise Voyvodina Macarlar Birliği, "Boris Tadic, Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin", Boşnak Demokrat Birliği, Sancak Demokratik Eylem Partisi, Sırp Meclisi Zavetnici, "Sırbistan'ın Yeniden Doğuşu-Prof. Dr. Slobodan Komazec", "Rus Partisi-Slobodan Nikolic", "Cumhuriyetçi Parti-Nikola Sandulovic", "Sırp-Rus Hareketi-Slobodan Dimitrijevic", "Borko Stefanovic-Hepimiz İçin Sırbistan", "Gençler Arası Diyalog-Stanko Debeljakovic", "Yeter Artık-Sasa Radulovic", "Demokratik Hareket Partisi-Ardita Sinani", Yeşil Parti ve "İnadına Sırbistan İçin Düzen-Ulusal Birlik" ittifakları ve siyasi partileri takip ediyor.

- Sırbistan'da erken seçim kararı

Sırp İlerleme Partisi (SNS) Genel Başkanı ve Başbakan Aleksandar Vucic, reformları engelleyen toplumsal çatışmaları çözmek için ocak ayında erken seçim kararı aldıklarını açıklamıştı.

Vucic, geçmişe değil geleceğe yön verilmesi gerektiğine inandığını kaydederek, "Sırbistan'ın istikrarı için önümüzdeki dört yıl çok önemli. Halkın da desteğiyle iktidarı kazanmak istiyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Dört yılda bir genel seçimin düzenlendiği Sırbistan'da, son genel seçim 16 Mart 2014'te yapılmış, seçimi Vucic'in genel başkanlığını yaptığı SNS kazanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.