Sırbistan'da oy kullanma işlemi sona erdi

Sırbistan'da oy kullanma işlemi sona erdi
BELGRAD (AA) - Sırbistan'da bugün düzenlenen erken genel seçimlerde oy kullanma işlemi TSİ 21.00'de sona erdiKayıtlı 6,7 milyon seçmen, 8 bin 311'i ülke...

BELGRAD (AA) - Sırbistan'da bugün düzenlenen erken genel seçimlerde oy kullanma işlemi TSİ 21.00'de sona erdi

Kayıtlı 6,7 milyon seçmen, 8 bin 311'i ülke genelinde, 38'i yurt dışında ve 29'u cezaevlerinde olmak üzere toplam 8 bin 378 merkezde, yeni dönemdeki milletvekillerini belirlemek için TSİ 08.00-21.00 saatleri arasında sandık başına gitti.

Sırbistan Seçim Komisyonunun (RIK) verilerine göre, TSİ 19.00'a kadar seçmenlerin yüzde 47,68'nin oy kullandığı belirtildi.

- "Vatandaşlarımız bugün geleceklerini belirliyor"

Bu arada, gün içerisinde başkent Belgrad'daki Kral Birinci İskender İlköğretim Okulu'nda oyunu kullanan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, burada yaptığı açıklamada, Sırbistan'da demokrasinin kazanması temennisinde bulunarak, "Sırbistan vatandaşlarının oylarını kullanabilmeleri ve önümüzdeki dört yıl boyunca ne istediklerine karar vermeleri için gereken tüm koşulları hazırladık." ifadelerini kullandı.

Novi Belgrad'da oyunu kullanan Başbakan Aleksandar Vucic ise oy kullanan tüm Sırbistan vatandaşlarına teşekkür ederek, "Dürüst bir şekilde mücadele ettik. Son oyların sayımına kadar zor ve belirsiz bekleyiş bizi bekliyor. Vatandaşlarımız bugün geleceklerini belirliyor." şeklinde konuştu.

- Boşnak liderler de oyunu kullandı

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki Novi Pazar şehrinde, Sancak Demokratik Hareket Partisi (SDA) Genel Başkanı Sulejman Ugljanin ve Boşnak Demokrat Birliği (BDZ) Başkanı Muamer Zukorlic ülkede gerçekleşen erken genel seçimlerde oylarını kullandı.

Desanka Maksimovic İlköğretim Okulu'nda oyunu kullanan SDA Genel Başkanı Ugljanin, seçimlerde Boşnakların birlik içerisinde hareket ettiğini söyleyerek, "Sırbistan'da azınlık haklarını korumaya yönelik düzenli ve demokratik şartlar henüz oluşturulamamıştır." dedi.

BDZ Başkanı Zukorlic de Jovan Jovanovic Zmaj İlköğretim Okulun'da oyunu kullanmasının ardından yaptığı açıklamada, oy kullanma sürecinin en iyi şekilde tamamlanması temennisinde bulunarak, "Vatandaşlar için en önemlisi iradeleri doğrultusunda oylarını kullanmaktır. Partilerin genel başkanlarının sorumluluğu ise seçim sonucunda kazanan tarafı tebrik etmektir." şeklinde konuştu.

- Sırbistan'da erken seçim kararı

Seçimde 20 siyasi parti ve seçim öncesi ittifakı listesinde yer alan 3 bin 270 aday, 250 sandalyeli Sırbistan Meclisi'ne girebilmek için yarıştı.

Kesin seçim sonuçları, ilgili yasa gereği en geç 28 Nisan'a kadar açıklanacak. Resmi olmayan ilk sonuçların ise gece yarısından sonra açıklanmaya başlanması bekleniyor.

Sırbistan'da bugün ayrıca yerel seçim de yapıldı.

Öte yandan, Sırp İlerleme Partisi (SNS) Genel Başkanı ve Başbakan Vucic, reformları engelleyen toplumsal çatışmaları çözmek için ocak ayında erken seçim kararı aldıklarını açıklamıştı.

Dört yılda bir genel seçimin düzenlendiği Sırbistan'da, son genel seçim 16 Mart 2014'te yapılmış, seçimi Vucic'in Genel Başkanlığını yaptığı SNS kazanmıştı.

Sırbistan'da oy kullanma işlemi sona erdi

Sırbistan'da oy kullanma işlemi sona erdi

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.