Şırnaklı Çocuklardan Tiyatroculara Duygusal Mektuplar

Şırnaklı Çocuklardan Tiyatroculara Duygusal Mektuplar
Terörün izlerini silmek, vatandaşları bir nebze de olsa güldürerek, umut ekebilmek için terörden zarar görenlere yönelik Şırnak'ta sahne alan Antalya Şehir Tiyatrosu ekibi, çocukların yazdığı mektuplarla duygulandı- Öğrencilerden Uğur'un mektubundan:- "Ti

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Terörün izlerini silmek, vatandaşları biraz olsun gülümsetebilmek için Şırnak'ta sahne alan Antalya Şehir Tiyatrosu (AŞT) ekibini, Şırnaklı çocukların yazdığı mektuplar duygulandırdı.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in, Şırnak Belediyesine kayyum danışmanı olarak atanmasının ardından terör mağduru çocukların tiyatroyla buluşturulması için çalışma başlatıldı.

Türel'in önerisi üzerine AŞT Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür başkanlığındaki tiyatro ekibi, Şırnak'ta ilk etapta iki oyunla dört kez sahne alarak, 4 bin çocuğa ulaştı. Yetişkinler için de iki oyun sahneleyen ve 8 bin kişiye ulaşan ekip, terörden zarar görenleri az da olsa acılarından uzaklaştırdı.

İlk kez tiyatro izleyen çocukların defter yaprağına aktardığı hislerini teslim alan AŞT Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, mektupları okurken duygusal anlar yaşadı.

Her oyun için özenle hazırlanan tiyatro ekibinin sahne arkasındaki çalışmalarını AA ekibi görüntüledi.

- "Şırnak'a tiyatro götürdük"

AŞT Genel Sanat Yönetmeni Özgür, önceki yıllarda köy okullarına gittiklerini ve mektuplar aldıklarını ancak Şırnak'ta rengin farklı, mektupların anlamının da büyük olduğunu söyledi.

Şırnak'ta, terör yüzünden okulun zarar gördüğünü ve binadan bozma bir okulda fedakar öğretmenlerin Çanakkale gösterisini sunduğunu anlatan Özgür, "Orada hakikaten hendeklerin içerisinden öğrencileri toparlayıp, okula götüren öğretmenler var." dedi.

Özgür, ekip olarak ilk kez Şırnak'a tiyatro götürdüklerini, çocuklar için dört kez sahne aldıklarını anlatan Özgür, şu değerlendirmede bulundu:

"Tiyatro iyileştiren ve dönüştüren bir sanattır. Bütün salondan istek alkışı aldık. 8 yaşındaki bir kız çocuğu boynuma sarıldı ve 'Bizi unuttuğunuzu sanmıştık.' dedi. Bu çok önemli bir cümle. Türkiye'deki bütün tiyatrolar olarak oradaki kentlerin elinden tutmamızı rica ediyorum. Bize ihtiyacı olan çocuklar var. Oyuncak görmemiş, oyun nedir unutmuş çocuklar var."

- "En kısa sürede yine gideceğiz"

Halkın rehabilitasyon sürecinde sanatın önemine değinen Özgür, şunları belirtti:

"Hem yetişkinler hem de çocuklar için sahne aldık ve iki kez Şırnak'a gittik. En kısa sürede yine gideceğiz. Ülkenin bir köşesinde bunlar yaşanırken bizim hala sırça köşklerimizde sanat üretme gayreti içerisinde olmamız, o tarafı kanıksamış olmamız bana biraz acı geliyor, canımı acıtıyor. Onun için tez vakitte bütün tiyatroların silkelenip orada neler oluyor çocuklar ne durumda farkındalık yaparak, oraya gitmemiz gerekiyor."

Oyunculardan Pınar Boyar da beş yıldır sahnede olduğunu, Doğu ve Güneydoğu'daki yaşantıyı sadece televizyonlardan takip ettiğini aktardı. İlk kez gittiği Şırnak'ta yoksunluğu ve yoksulluğu gördüğünü dile getiren Boyar, "Çocuklar muhteşem. Onlar her şeye aç. Oyunumuzu çok sevdiler, ayakta alkışladılar. Orada dostluklar yaşadık." dedi.

Boyar, birçok Şırnaklının da ilk defa tiyatro izlediğini, terör bölgelerinde zarar gören insanları tiyatroyla buluşturmak gerektiğini vurgulayarak, "Şırnak'ta komedi oyunu oynadık. Müzikli eğlenceli bir oyundu. Hayatımda ilk kez komedi oyununda ağladım. Çünkü çok farklı bir atmosfer, seyircinin coşkusu ve hayranlığı beni çok duygulandırdı. O bölgelere gidip sahne almak, insanları tiyatroyla buluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

- "Acıların en büyük dindiricisi sanat olacaktır"

Çocuklar için sahneye çıkan oyunculardan İnanç Tartan, televizyondan izlediği Güneydoğu'ya çekinerek gittiğini ancak iyi bir deneyim yaşayarak mutlu döndüklerini söyledi. Şırnak'taki çocukların da tiyatroya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tartan, şöyle dedi:

"İlk defa tiyatro izleyenler çoktu. Biz eğer ki 4 bin çocuktan 10 tanesinin bile acısını unutturabildiysek, yüzünü güldürebildiysek, umut ekebildiysek, oradaki şiddetten gelecekte uzak durmasını sağlayabildiysek ne mutlu bize. Umuyorum ki diğer tiyatrolara da örnek olur çalışmamız. Bu acıların en büyük dindiricisi değiştiricisi sanat olacaktır."

Osman Kot da bölgeye gitmeden önce heyecanlandığını ancak seyirciyle buluşunca mutlu olduğunu anlattı. İnsanların acılarını unutması için tiyatroya ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Kot, "Orada hüzün vardı ama biz güldürmeye gittik. Çok da eğlendiklerini gördük." diye konuştu.

- Çocukların mektuplarından

Oyunculara mektup yazan çocuklardan Nurcan Uğur, "Tiyatroda çok eğlendik, mutlu olduk. İyi ki geldiniz, bizi mutlu ettiniz. Tiyatroyu çok sevdik. İlk defa tiyatroya geldik ve herkes güldü. Yine gelin." ifadelerini kullandı.

Yıldız Zeynep, "Sevgili ağabeyim, ben ilk kez tiyatroya gittim. Seni çok seviyorum Mehmet ağabey. O gün çok güzel oynadınız. Buraya gelmeniz ne güzel oldu." şeklinde duygularını paylaştı.

Ensar Balık da mektubunda, "Sizin tiyatronuzu izledik ve çok komikti. Hayatımda ilk kez bu kadar eğlendim, teşekkür ederim." ifadelerine yer verdi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.