Sırrı "Payitaht"ta Saklı Osmanlı Çayı

Sırrı "Payitaht"ta Saklı Osmanlı Çayı
Bursalı baharatçı Faruk Boztepe, zencefil, havlıcan, ıhlamur, karanfil, limon, tarçın, elma ve kekik gibi 22 çeşit meyve kurusu, kök ve baharattan hazırladığı Osmanlı çayının içeriğini ve karışım oranlarını sır gibi saklıyor

BURSA (AA) - Bursalı bir baharatçı tarafından zencefil, havlıcan, hibiskus, ıhlamur, karanfil, limon, portakal, tarçın, elma ve kekik gibi 22 çeşit baharattan hazırlanan, şeker yerine balla tatlandırılan Osmanlı çayı, Bursa ve İstanbul'da tüketenlerin içini ısıtıyor.

İçeriği ve karışım oranları sır gibi saklanan Osmanlı çayı, şifasıyla kış hastalıklarına karşı koruyucu olduğu gerekçesiyle özellikle soğuk havalarda sıklıkla tüketiliyor.

Demliğin içine yerleştirilen süzgece bir miktar konulduktan sonra sıcak suyla demlenen Osmanlı çayı, yaklaşık 5 dakika sonra içilmeye hazır hale geliyor. Vücutta rahatlatıcı bir etki bırakan, koyu pembe rengindeki bu çay, içeriğinde birçok vitamin ve minerali de barındırıyor.

Osmanlı damak tadını yansıtan çayı hazırlayan baharatçı Faruk Boztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1975'te İstanbul'un Eminönü ilçesindeki Mısır Çarşısı'nda, dayısının dükkanında bu işe başladığını söyledi.

Yaklaşık 8 yıl çalıştığı çarşıda baharatçılıkla ilgili birçok şey öğrendiğini ve kendini geliştirdiğini anlatan Boztepe, "Aslen Bursalıyım. İstanbul'dan 1983'te Bursa'ya geldim ve bir dükkan açtım. Bu zamana kadar da mesleğime devam ettim." diye konuştu.

"Bir keyif çayıdır"
Boztepe, 5 yıl önce bir karışım hazırladığını, buna Osmanlı çayı ismini verdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Osmanlı çayında, bildiğimiz kökler, meyve kuruları ve otlar var. 22 çeşitten oluşuyor. İçeriği tabii ki bizde saklı. Osmanlı çayı, C vitamini yüklüdür. Tansiyona da çok iyi gelir. Osmanlı zamanındaki gibi balla tatlandırılır. Bu yüzden de Osmanlı damak tadını andıran bir lezzeti vardır. Şeker hastaları, balsız şekilde de içebilir. Vücutta rahatlatıcı bir özelliği vardır. Akşam ailecek siyah çay yerine Osmanlı çayı demlenerek içilebilir. Bir keyif çayıdır. Aynı siyah çay gibi demleyip, servis edilir. Demleme süresi de siyah çayla aynıdır. Yapımı oldukça kolay. Zaten burada demlemeye hazır bir şekilde hazırlayıp satışa sunuyoruz."

Soğukların etkili olduğu bugünlerde Osmanlı çayının ilgi gördüğünü vurgulayan Boztepe, "Bursa ve İstanbul'daki kafelere gönderiyorum. Yurt dışından da çok müşterimiz var. Beğeniliyor ki isteniyor ben de gönderiyorum." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.