Sivil Savunma Günü

Sivil Savunma Günü
Başbakan Yardımcısı Akdoğan:- "Ülkemizi, kamu kurumları, özel sektörü, STK'lar ve vatandaşlarıyla bütünsel olarak afetlere ve saldırılara hazırlamayı 'Afete Hazır Türkiye' hedefiyle sürdürüyoruz"-"İkaz ve alarmın yanı sıra haber alma-yayma ve mesajlı uyar

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'yi, kamu kurumları, özel sektörü, STK'lar ve vatandaşlarıyla bütünsel olarak afetlere ve saldırılara hazırlamayı 'Afete Hazır Türkiye' hedefiyle sürdürdüklerini belirtti.

Akdoğan, Sivil Savunma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, havacılığın askeri alanda kullanılması ve silah menzillerinin uzamasının I. Dünya Savaşı yıllarından itibaren savaşları konvansiyonel biçiminden çıkardığına dikkatİ çekti.

Cephe gerisindeki sivillerin hayatını kaybetmeye ve yaralanmaya başladığını ifade eden Akdoğan, hardal gazı gibi zehirli kimyasalların kullanımı savaşın boyutlarını değiştirdiğini kaydetti.

II. Dünya Savaşı'nın ortaya çıkardığı sonuçların ise cephe gerisinin cepheden daha farklı algılanmadığını gösterdiğini, hatta kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) maddelerin şehirlerde yaşayan siviller üzerinde, kitlesel ölümler oluşturacak biçimde kullanıldığını vurgulayan Akdoğan, dünya çapında yaşanmış olan gelişmeler dikkate alınarak Türkiye'de 1928'den itibaren sivil savunmayı tesis etmek için hukuki düzenlemeler yapıldığını, 28 Şubat 1959'da 7126 sayılı "Sivil Savunma Kanunu"nun yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Akdoğan, sivil savunmayı kurumsal bir yapıya dönüştüren kanunun Türkiye için ciddi bir kilometre taşı olduğunun altını çizerek, kitlesel savunmanın geliştirilmesi, halkın savaşlardan en az zararı görmesi, manevi kuvvetinin yüksek tutulması ile tesis ve kuruluşların korunmasını ifade eden 28 Şubat'ı, 1959'dan itibaren Sivil Savunma Günü olarak kutlanmaya başlandığını aktardı.

- AFAD Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi

Afet ve acil durumlara ilişkin kurumların yeniden yapılandırılması kapsamında 2009'da Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) kurulduğunu belirten Akdoğan, sivil savunmanın kurumsal yapısını da dönüştürülmüş biçimde bünyesinde barındıran AFAD'ın kuruluşundan itibaren sivil savunma hizmetlerinin planlanması, usul ve esasların belirlenmesi ve uygulatılması görevlerini yürüttüğünü, sivil savunma faaliyetlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla başta tehlikelere karşı halkın ikazı ve KBRN tehditlerine karşı tedbirleri içeren sistematik ve bütünsel yaklaşımlar geliştirdiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, mesajında şunlara yer verdi:

"Hava taarruzları, afetler ve KBRN tehditlerine karşı halkın uyarılması amacıyla sirenlerin ötesinde bir ağ olan AFAD Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi'ni (İKAS) uygulamaya alıyoruz. İkaz ve alarmın (siren) yanı sıra haber alma-yayma ve mesajlı uyarı sistemlerine sahip olan İKAS'ın çalışmalarını, pilot il Zonguldak’ta tamamladık. 81 ilimizin ses dağılım analizleri ve alarm sistemlerinin kurulacağı noktalar için etüt çalışmalarını sürdürdüğümüz İKAS'ı 5 ilde devreye alıyor, 12 ilde daha uygulama planlaması yapıyoruz.

Sivil savunma konusunda silahsız koruyucu ve kurtarıcı tedbirler alan Başbakanlık AFAD, sivil savunma dahilinde KBRN tehlikeleri konusunda da ciddi hazırlıklar yapıyor. Başta 11 bölgedeki gelişmiş AFAD Arama Kurtarma Birlikleri olmak üzere ülke genelinde alanında uzman AFAD KBRN ekipleri görev yapıyor. Tam donanımlı KBRN müdahale araçları, dekontaminasyon (arındırma) araçları, ülkemize hizmet ediyor. AFAD KBRN ekipleri, keşif, tespit, arama-kurtarma ve arındırma görevlerini, KBRN maske, filtre, solunum sistemleri, kişisel koruyucu kıyafetler ile yürütüyor. KBRN görevini icra ederken kimyasal, biyolojik ve radyolojik dedektörler ile sırtta taşınabilir, seyyar ve kitle dekontaminasyon üniteleri, dekontaminasyon solüsyonları kullanıyor. AFAD KBRN ekiplerinin tehlikelerden etkilenen kişiler için koruyucu ve tedavi edici ilaçları da taşıyor."

Akdoğan, ülke çapında eğitim, tatbikat ve bilinçlendirme faaliyetlerinin Sivil Savunma Günü vesilesiyle hafta boyunca Türkiye çapında tatbikatlar yapılacağını, şehir merkezleri ve AVM'lerde yüzlerce bilinçlendirme standı kurularak fotoğraf sergisi açılacağını, bilinçlendirme amaçlı broşür ve afişlerini vatandaşlara ulaştırdıklarını belirterek, "Ülkemizi, kamu kurumları, özel sektörü, STK'ları ve vatandaşlarıyla bütünsel olarak afetlere ve saldırılara hazırlamayı 'Afete Hazır Türkiye' hedefiyle sürdürüyoruz" ifadesini kullandı.

Akdoğan, bugün dolayısıyla Erzurum'da çığ, İstanbul'da kentsel arama kurtarma tahliyesi ve KBRN tatbikatlarının senkronize şekilde yapıldığını bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.