Prof. Dr. Mehmet Fidan

Prof. Dr. Mehmet Fidan

Siyasetçinin Beden Dili

Siyasetçinin Beden Dili

    Siyasetçi seçim dönemlerinde siyasetle ilgili ve özellikle bugünlerde belediyecilikle ilgili kelime dağarcığını geliştirmeyi düşünür. Beden dilini geliştirmek ve kelime dağarcığını geliştirerek etkili olmayı isterler. Oluşturduğunuz bu kelime dağarcığı ile daha yüksek düzeyde iletişim kurmayı hedefler. Biraz gariptir fakat kelimeler iletişimimizin sadece %7’sini kapsar. Ses tonumuz %38 ve beden dilimiz %55’ni oluşturur.  Araştırmalara göre bu yüzdelikler içinde bulunan durumlara göre çeşitlilik gösterebilir. Ama beden dili iletişimimizin önemli bir parçasını oluşturur ve siyasetçinin beden dili hem medya hem birebir görüşmeler sonucunda yorumlanmaktadır.

     Siyasetçinin etkin beden dili, çekiciliğini ve dikkatini hedef kitlesinin karşısında artırır. Ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir. Daha iyi bir duruş ve daha iyi daha kontrollü bir beden dili onu yapan herkesi daha çekici kılmaktadır.

    Siyasetçi duygularını beden diliyle kombine edebilir: Duygularınız çok geriden fakat oldukça etkilidir. Eğer kendinizi iyi hissediyorsak gülersiniz. Eğer kendinizi gülmeye zorluyorsak da ortaya çıkan komik durum seçmen tarafından fark edilir.. Eğer moraliniz bozuk ya da yorgunsanız çökük bir vaziyette oturur ve buda seçmenin dikkatinden kaçmayacaktır.  

    Siyasetçinin vereceği mesajların daha karışık olmasını beden dili önler. Eğer vatandaşlarla iletişim içerisindeyseniz sakin bir ses tonu ile bütün ayırt edici özelliklerinizi sıralarsınız. Fakat beden dilinizden gergin ya da korumacı olduğunuzu ya da bu iletişimi başaramayacağınız anlaşılırsa siyasetçi için ortam kötü olur. Muvaffak olmak demek ağzınızdan çıkan kelimelerin, sesinizin ya da beden dilinizin aynı şeyi söylemesi demektir.

   Siyasal iletişim becerilerinizi geliştirir. Beden dilinizi geliştirirseniz düşüncelerinizi daha etkin bir şekilde ifade edebilirsiniz. Diğer insanlarla daha etkin bağlantı kurabilirsiniz. Beden dilinizi uygun bir denge içinde kullanırsanız iletişim becerileriniz daha iyi olur. Kendine güvenen ve sempatik bir siyasetçi olursunuz.

     Siyasetçi hedef kitlesinin karşısında beden diliyle daha iyi bir izlenim meydan getirir. Bunu yapmakta çok isteksiz olsak dahi herkes ilk izlenim ile bir kalıba sokulur. Hepimiz ilk izlenim ile yeni tanıştığımız bir insanda zihinsel bir imaj oluştururuz. Karşımızdakinin düşünceleri ve kişiliği hakkında o kişiye ait bir imaj oluştururuz.  O kişiye ait imaj genellikle baki olur ve değişmez. İyi bir beden diline sahip olanlar sürekli olarak pozitif bir zihinsel imaj oluşturacaktır.

    Konyamızda bugünlerde seçim atmosferindeki başkan adaylarımıza pozitif beden dili için bazı önemli unsurları şöyle sıralayabilirim;

  • Doğrudan göz kontağı kurunuz.
  • Dişleri gösteren, açık, sıcak gülümseme yapınız.
  • Karşındakini dinlerken baş onayı belirtiniz.
  • Elleri saklamama, görünür şekilde tutma çalışınız.
  • Başı dik tutmaya gayret gösteriniz.
  • Dışa dönük, açık beden hareketleri sergilemek gerekir.
  • Dik ve rahat bir duruş sergileyiniz.
  • Sıkı bir tokalaşma yapınız.
  • Selamlaşırken kaşların da memnuniyet belirtir şekilde devreye girmesi gerekir.
  • Gülümseme, mizah öğeleri kullanmak seçmeni rahatlatır.
  • El kol hareketlerinde samimiyet oluşturmak seçmene sizden biriyim mesajı verir.
  • Sakin, tedirgin olmayan bir yüz ifadesine sahip olmak önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Mehmet Fidan Arşivi
SON YAZILAR