“Siyasi değil meslek ideolojisi”

“Siyasi değil meslek ideolojisi”
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası başkanlık seçim yarışı sürüyor. Başkan adayı olan Celal Emiroğlu ile adaylık sürecini, yapacakları faaliyetleri konuştuk

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası başkanlık seçim yarışı sürüyor. Başkan adayı olan Celal Emiroğlu ile adaylık sürecini, yapacakları faaliyetleri konuştuk. Emiroğlu, “Ben odaklı değil, biz odaklı çalışacağız. Meslektaşlarımızın sorunlarını çözmekle kalmayacağız, her zaman yanlarında olacağız” dedi.
Celal Emiroğlu kimdir?
1968 Konya doğumluyum. Bugüne kadar birçok değişik sivil toplum kuruluşlarında, yardımcı kuruluşlarda görev yaptım. 2002-2006 yılları arasında Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının denetleme kurulunda bulundum. Şuanda Vergi Dairesi Başkanlığı Takdir Komisyonu üyesiyim. Hala Muhasebe Hukuk Ve Kültür Derneği'nin de yönetim kurulu başkanıyım. 1993 yılından beri yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapıyorum. 32 yıla yakın ise serbest muhasebeci mali müşavir olarak özel büro işletmekteyim.
 Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının başkanlığına talip olmanızın nedeni nedir?
32 yıla yakın bir meslek geçmişim var. Bu süre zarfında ise meslek hayatımızın içerisinde gördüğümüz birçok esiklik var. Bu eksiklikleri gidermek için de bu odanın başkanlığına talibiz. Biz odayı ekibimizle birlikte temsil alarak, hem fikirlerimizi hem de projelerimizi bu nokta da hayata geçirmek istiyoruz. Aynı zamanda 2011 yılından beri faaliyette olan 2011 senesinde kurmuş olduğumuz Muhasebe Hukuk ve Kültür Derneği olarak da, odanın bir yansıması gibi benzer faaliyetleri yönetiyoruz. Bu nedenle yönetim konusunda tecrübeli, adaptasyon sürecini boşa harcamayacak olacağımızdan oda başkanlığına talip olduk. Aynı zamanda biz bu işin içerisindeyiz. Bu nedenle odayı yönetecek ekipte fikir de bizde mevut. 
Oda başkanlığını aldığınızda tamamlayacağınız noktalar neler olacak?
İlk yapacağımız iş, meslek üyelerimizin üzerinde bulunan aidat fazlalığını ortadan kaldırmak. Üyelerden yüksek oranda aidat tahsil edilmekte. Bu rakamların gerçekçi ve seviyeli hale getirilmesinden yanayız. Bir diğer sorun, meslek odamızın siyasi ideoloji ile değil, mesleki ideoloji ile çalışmasından yanayız. Yani her türlü siyasi kuruluşa ve görüşe eşit bakan, paydası sadece meslek ve meslektaş olan bir oda yönetme niyetindeyiz. Yaklaşık 2200 üyemiz var ve hepsinin ortak derdi haksız rekabet ve tahsilat sorunu. Rekabet almış başını gidiyor. Buna çözüm üretmemiz lazım. Biz oda başkanlığı ile ilgili olan kısmı elimizden geldiği kadar ortak çözüm noktasında halletmek taraftarıyız. Tahsilat konusunda ise, üye olmak isteyenler kayıt parası olarak 5 bin lira vermek zorunda. Biz bu konuda uzun süreli bir taksitlendirme, yapabilirsek kayıt parasını her iki tarafı da mağdur etmeyecek şekilde indirme taraftarıyız.
Başkan olduğunuzda yapacağınız projeler neler?
Bağımlı ve kadın müşavirler çok fazla yönetimde yer alamıyor. Bugüne kadar adeta üvey evlat gibi görülüyorlardı. Biz onların yönetimde yer alması için elimizden geleni yapacağız. Arkadaşlarımızın teknik sorunları haricinde hukuki sorunları da bulunuyor. İlk yapacağımız işlerden bir tanesi, arkadaşlarımıza kolaylık sağlamak için, hukuk müşavirliği kurmak niyetindeyiz. İlçelerimizde de çok sayıda meslektaşımız bulunmakta. Aradaki uzaklık nedeniyle bugüne kadar olması gereken yakınlık oluşturulamamış. Başkan seçilirsek bu arkadaşlarla daha sık görüşmenin yollarını arayacağız. Üyelerimizin kötü günlerinde de yanlarında bulunmak için, faizsiz kaynak aktarımı yapacağız. Paraları bekletmek yerine maddi sıkıntısı olan arkadaşlarımıza yardım edeceğiz.  Çoğu meslektaşımız iş hanlarında kümelenmiş durumda. Her iş hanında çok sayıda mali müşavir bulunuyor, bu nedenle han temsilciğini getiriceğiz ki sorunlar hemen bize ulaşabilsin. 
Nasıl bir başkan olacaksınız?
Bilgili, belgeli, seviyeli bir başkan aranır ama meslektaşlarıyla kaynaşmış, onlarla kederde, tasada, düğünde, cenazede birlikte olan, yanlarında olan bir başkan görmek her üyenin dileğidir.  Bu nedenle başkan olursam insanların hayatında az olan sevinç ve hüzün günlerinde de üyelerimizin yanında olacağım. Meslektaşlarımız seçtiği başkanlarının kendilerini iyi temsil etmelerini ister. Ben de her hareketimle, konuşmamla, onlara yakışır bir vaziyette temsiliyetimi kullanacağım. Aynı zamanda direkt olarak bizi bağlayan kurumlarla ilişkilerimizin sıkı olması gerekir. Zaten çoğuyla tecrübelerim dolayısıyla ilişkilerim iyi, ancak daha iyi olması içinde çalışacağım.
Nasıl bir heyetle üyelerinizin karşısına çıkıyorsunuz?
Şuan heyetteki isimlerimiz belli değil. İlerleyen günlerde tam olarak belli olacak. Ama bir odanın iyi yönetilmesinde ekip çok önemlidir. Hani bir söz vardır ya şeyh uçmaz mürit uçurur. Bu tabir çok doğrudur. Seçim süreci devam etmekte isimler ilerleyen günlerde belli olacak ancak, heyetimiz çok kaliteli ve çalışkan fikirlerden oluşacak. Sonuç itibari ile heyetimiz de belli olduktan sonra her zaman dediğimiz gibi ben odaklı değil biz odaklı çalışacağız. Ziyaret edip, sorunlarını dinelemedik mali müşavir bırakmayacağız.
Mali müşavirlerin genel olarak sorunu nedir?
Kamuoyunda mali müşavirlik işveren nezdinde hep para isteyendir. Mali müşavirlerin sadece para isteyen bir mekanizmadan çıkarıp onu toplumda saygı gören bir yere getirmememiz gerekiyor. Biz devletle özel sektör arasında köprü arasında bir görev görüyoruz. Köprünün ayakları ne kadar sağlam basarsa köprünün işlevselliği o kadar artar ama köprünün üzerinde yük artarsa taşıyamaz. Şuan da yaklaşık 2200 meslektaşın üzerinde ağır bir yük var. Mali müşavirlik fatura kesip sisteme işlemekten çıktı. Artık onun yanında birçok beyannameler getirildi. Meslektaşlarımızın üzerindeki yük ağarlığının azaltılması gerekir. Eğer bu yük kaldırılmıyorsa, maddi imkan sağlanmalıdır.
Nasıl bir seçim dönemi diliyorsunuz?
Gayet demokratik seviyeli bir seçim dönemi geçirmek istiyoruz. Herkesin fikirlerini söyleyebileceği projelerini anlatabileceği bir seçim dönemi geçirmek istiyoruz. Biz seviyeyi dönem boyunca koruyacağız. Seçimimiz 14-15 Mayısta, bu sürede seçimle ilgi olan vaatlerimizi sunacağız. Ama seçimden sonra yine herkes birbirinin yüzüne bakacak. İşi çirkinleştirmeden bu seçimi bitirmek zorundayız. Seçimlerden sonra bu mesleği beraber yapacağız ve yüz yüze bakacağız. Bu seçimlerin kaybedeni olmayacak. Kazanını da meslek ve meslektaşlarımız olacak.  (Derya Demir)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.