Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

SİYASİ VE JEOPOLİTİK GELİŞMELER

SİYASİ VE JEOPOLİTİK GELİŞMELER

Ekonominin gidişatı ile ilgili daha önceki yazılarımda bazı öngörülerim oldu. Yaşadığımız bahar havasının yani doların düşmesinin, borsanın suni yükselişinin geçici olduğunu sadece dışarıda yaşanan bol likiditeden dolayı piyasaların rahat gibi gözüktüğünü dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım. Uyarılarda bulundum. Hele hele piyasalardaki daralmayı ticaretin durma noktasında olduğu ile ilgili uyarılarımı her yazımda belirttim. Hükümetin birbiri ardına ekonomiyi canlandırmaya yönelik atmış olduğu adımlar o kadar iyi olmasına rağmen piyasalara şimdilik bir fayda sağlamadı. Geçtiğimiz hafta Forum İstanbul toplantısında konuşan Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek Türkiye için de dünya için de çok temel sorunlar var ve biz geçici bahar havası yaşıyoruz bu geçici bahar havasına aldanmamak lazım dedi.

Bölgemizde jeopolitik gelişmeler var.  Bu gerginlikler artarsa büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Enflasyonda önemli bir iyileşmeye rağmen hala enflasyon sorunu yaşıyoruz. Çekirdek enflasyon 9,4 seviyelerinde dedi. Bakan Şimşek genel hatlarıyla durumumuzu özetliyor. Ekonomide onca atılan adımlara rağmen hala canlanma yok. Bu da bölgemizde yaşanan jeopolitik gelişmelerin ve terörün yarattığı endişeyle de alakalı olduğunu söyleyebilirim.

Dolar/TL’nin her düştüğünde hele ki rakam vererek 2,800 seviyelerinde alım fırsatıtır. Bu seviyelerin altına düşüş beklemiyorum diye önceki yazılarımda belirttim. Doların, Euro’nun, Altının yükseleceğini ve fiyatların geleceği noktaları söyledim. Doların 2,900’ün üzerine çıkacağını, altının ise ilk hedef 117-118 seviyeleri olacağını daha sonra 121-122 seviyelerini test edeceğini söyledim.

Başbakan yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek’in de dediği gibi bahar havası geçici gerçekler ise karışımıza geliyor. Bir de buna Sayın Başbakanımız Konya’nın gururu Davutoğlu’nun başbakanlıktan ayrılacağını açıklaması piyasaların dalgalanmasına yetti. Bu gelişmelerin akabinde uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının birbiri ardına açıklamaları devam ediyor. Moddy’s yaptığı açıklamada Sayın Davutoğlu ‘nun istifası siyasi belirsizliği artıracağını bunun da not görünümü için negatif olduğunu söyledi. Hafta sonu da bir diğer uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P açıklamalarda bulundu. Notumuzu negatiften durağana yükselterek Moddy’s’e göre daha iyi bir durumda olduğumuzu belirtti. Fakat ardından uyarılarda bulunmayı da ihmal etmedi. Davutoğlu’nun istifası yapısal reformları geciktirebilir. Enflasyon hedefleri tutmayabilir. Petrol fiyatlarındaki yükselişler cari açığı artırabilir dedi. Özünde iki kredi derecelendirme kuruluşu da uyarılarda bulundu. Bir daha ki değerlendirmede bunları göz önünde bulunduracaklardır.

Piyasalar şimdi yeni Başbakanı ve bakanları bekliyor. Herkesin gözü kulağı oradan gelecek haberde. Piyasaları memnun edebilecek bir başbakan ve bakanlar aranıyor. Yabancı yatırımcılar buna bakacak.

Tabii gelinen bu noktada döviz fiyatlarında dolar ve Euro’da hareketli günler yaşıyoruz. Aynı zamanda altın fiyatlarında da yükselişler görüyoruz. Borsa İstanbul ise deyim yerinde ise çakıldı. Son bir haftadır sert satışlar görülen Borsa İstanbul 86,000 seviyelerinden 78,000 seviyelerine kadar düştü.

Dolar ise hem içerideki siyasi gelişmelerin yarattığı endişeden hem de dışarıda FED’e yönelik yorumlar ve tahminlerle yükselmeye devam ediyor.

Hafta sonu ABD’den gelen Tarım dışı istihdam verisi beklentilerden düşük gelse de saatlik kazançların beklentilerden yüksek gelmesi ABD ekonomisinde yaşanan iyileşmenin devamı şeklinde yorumlandı.  Ve dolar tekrar dışarıda ve içeride talep görmeye başladı.

Döviz ile ilgili yorumlarımda düşüşlerin alım fırsatı yarattığını söylemiştim. Şimdi dolar/TL’deki beklentilerim 2,850-2,880 aralığına düşüşler olursa yeniden alım için fırsattır diye düşünüyorum.  Fakat piyasalardaki endişe ve dışarıda yaşanan jeopolitik risklerden dolayı yukarı yönlü fiyatlamaların daha olası olduğu da görünüyor 2940 seviyeleri geçilirse yeni hedef 2980 seviyeleri olacaktır 2900 ün altı ise alım fırsatıdır. Euro/TL 3,380 seviyelerine kadar yükselişler yaşasa da tekrar 3,340 seviyelerine kadar düştü. Euro’daki beklentim 3,210-3,390 aralığında bu geniş bantta dalgalanma bekliyorum.

Altın’a bakışımızda hiçbir değişiklik yok. Altın yine pozitif, yeni hedef 128-129 aralığıdır.  Bu seviye test edilirse kar satışları olacaktır aman dikkat diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR