Snhr'den Uluslararası Koalisyonun "Suriye'deki Bin Günü" Raporu

Snhr'den Uluslararası Koalisyonun "Suriye'deki Bin Günü" Raporu
Raporda ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin operasyonlarında 383'ü çocuk bin 256 sivilin öldüğü belirtildi- Rapordan:- "ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, 2015'in sonlarından itibaren DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle çoğunluğu PKK'nın uzantısı PYD'd

ANKARA (AA) - Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye'deki DEAŞ karşıtı operasyonlarında şu ana kadar 383'ü çocuk bin 256 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

SNHR'nin internet sitesinde yayımlanan rapora göre, koalisyon güçleri, Suriye'de DEAŞ'a karşı operasyonlara başlamasının üzerinden geçen bin günde her gün en az bir sivili öldürdü.

Koalisyon güçlerinin 3 Eylül 2014'te başlattığı operasyonlar çerçevesinde 2014 ve 2015'teki hava saldırılarının çoğunda DEAŞ kontrolündeki askeri tesisler hedef alındı. Bu süre zarfında sivil kaybı nispeten azken, 2016 ve 2017'nin ilk dört ayında daha fazla hava saldırıları düzenlendi ve çok daha fazla sivil yaşamını yitirdi.

ABD öncüğündeki koalisyon güçlerinin 3 Eylül 2014-1 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlediği operasyonlarda 383'ü çocuk ve 221'i kadın bin 256 sivil ölürken, sadece 1 Ocak 2016'tan Mayıs 2017'ye kadar geçen sürede 304'ü çocuk, 178'i kadın 998 sivil hayatını kaybetti.

- "DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle terör bağlantılı PYD'ye destek"

"ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, 2015'in sonlarından itibaren DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle çoğunluğu PKK'nın uzantısı PYD'den oluşan güçlere açıkça destek verdi." tespitine yer verilen raporda, PYD'nin radikal, etnik ve ayrılıkçı ideolojiyi savunan bir örgüt olduğu hatırlatıldı.

Raporda, muhaliflerin büyük bölümü ve Suriye halkının PYD'yi düşman gördüğü, PYD'nin Tel Rıfat ve çevresini işgal etmesine tepkili oldukları kaydedilen raporda, "Bu bozuk destek, uzun vadeli bir sosyal savaşa yol açacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Rakka kentindeki son gelişmelerin ABD öncülüğündeki koalisyonun bu yanlış kararının korkunç sonuçlarını ortaya koyduğuna işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Uluslararası koalisyon, çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka operasyonunu başlattığını duyurmasından sonra onları desteklemek için 4 Şubat 2017 tarihinden bu yana, Rakka'nın kırsalına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Bu hava saldırılarında 99'u çocuk 51'i kadın en az 297 sivilin ölümüne, binlerce sivilin Mansura, Karama ve Tabka kentlerini terk ederek DEAŞ'ın elindeki Rakka'ya yönelmesine neden oldu."

Raporda, koalisyon güçlerinin saldırılarının insani, maddi ve manevi bedellerinin çok ağır olduğu, farklı bir stratejinin benimsenmesi halinde bu denli bir bedel ödenmeyeceği ifade edildi.

Saldırıların DEAŞ'ı zayıflattığı ve örgütün üst düzey isimlerinin öldürüldüğü belirtilen raporda, örgütün Humus'un doğu kırsalına doğru genişlediği bildirildi.

DEAŞ'ın halen Suriye'de çok geniş alanları kontrol ettiği hatırlatılan raporda, terör örgütünün asıl merkezinin Deyr ez-Zur olduğu, Rakka'nın alınmasının DEAŞ'ın sonunu getirmeyeceği kaydedildi.

- "İtiraf yeterli değil"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının DEAŞ karşıtı koalisyonun Suriye ve Irak'taki operasyonlar sırasında yanlışlıkla 299 kişiyi öldürdüğünü itiraf ettiği anımsatılan raporda, bu sayının gerçekleri yansıtmadığı savunuldu.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Bu kadar zaman geçmesine rağmen herhangi bir sorumluluk sürecine şahit olmadık, özür duymadık, tazminat veya savaş suçu oluşturan bu saldırıların sorumlularının görevden alınması girişimini görmedik. Bu, Suriye halkı, özellikle saldırılarda insanlarını kaybeden bölge halkı için olumsuz bir göstergedir ve uluslararası koalisyonun DEAŞ'a karşı mücadelesinin güvenilirliğini baltalamaktadır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.