Sokak hayvanları için 5 milyon lira ödenek

Sokak hayvanları için 5 milyon lira ödenek
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Pektaş:- "2016 yılı bütçesinden yerel yönetimlere, mikroçip ve kulak küpesi alımı ile bakımevi yapımı için 5 milyon liradan fazla ödeneğin aktarılması hedefleniyor"

TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, sokak hayvanlarıyla ilgili olarak 2016 yılı bütçesinden yerel yönetimlere, mikroçip ve kulak küpesi alımı ile bakımevi yapımı için 5 milyon liradan fazla ödeneğin aktarılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Pektaş, AA muhabirinin, sokak hayvanlarının korunmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Ekolojik bir varlık olan insanın, tüm canlılarla sürekli bir etkileşim içinde yaşadığını ifade eden Pektaş, "Bu etkileşimin doğru yapılması, dünya dengelerinin korunması ve sürdürülebilir hale gelmesinde fevkalade önemlidir. Bu, tabiata hükmetmek değil, tabiatın dengeleriyle ve sistemiyle beraber yürümenin amacıdır." dedi.

Pektaş, özellikle son yıllarda hayvanların korunmaları ve onlara kötü muamele edilmesinin önlenmesini güvence altına almak için uluslararası çabaların da büyük bir hız kazandığına dikkati çekerek, bir çok ülkenin de bu çalışmalara paralel kanunlar çıkarıp uygulamaya başladıklarını söyledi.

Sokak hayvanlarının korunması, yaşatılması ve sahiplendirilmesinin sağlanması için ilk kanuni düzenleme olan Hayvanları Koruma Kanunu'nun 2004 yılında hayata geçirildiğini anımsatan Pektaş, şöyle konuştu:

"2004 yılından bugüne kadar sokak hayvanları için seferber olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, büyük bir gayret ve özveriyle sokak hayvanlarının rehabilitasyonunu ve hayatlarını en iyi şekilde idame ettirmeleri için gerekli destekleri sağlamaktadır.

Bu çalışmalar yerel yönetimlerle işbirliği halinde 'aşıla, kısırlaştır, işaretle, kaydet, sahiplendir, izle ve denetle' ilkeleri çerçevesinde yürütülüyor. Bu çerçevede 2015 yılında, bakımevlerinde yapılan rehabilitasyon çalışmalarında 136 bin sokak hayvanı kısırlaştırıldı ve işaretlendi. 142 bin 300 sokak hayvanı aşılanırken, 27 bin 361 tanesi sahiplendirildi."

Bakımevi yapımları için yerel yönetimlere 4 milyon 500 bin lira maddi destek sağlandığını belirten Pektaş, 350 mikroçip okuyucunun, 122 bin 500 mikroçipin, 132 bin 279 kulak küpesinin ve 250 kulak küpesi pensinin yerel yönetimlere ücretsiz dağıtıldığını aktardı.

Ayrıca sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte sokak hayvanları için mama ve su kabı da dağıtıldığının altını çizen Pektaş, bu çerçevede 2015 yılında 2 otomatik yem ve su makinası ile 100 bin mama ve su kabının, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılarak dağıtımının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Pektaş, "Bu desteklerin devam etmesi için 2016 yılı bütçesinden yerel yönetimlere, mikroçip ve kulak küpesi alımı ile bakımevi yapımı için 5 milyon liradan fazla ödeneğin aktarılması hedefleniyor." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.