Abdullah Sadık

Abdullah Sadık

Soma’da ne oldu?

Soma’da ne oldu?

Geçenlerde aynı anda 43 ilimizde elektrikler kesildi. Arızanın tespiti ve giderilmesi 8-10 saat sürdü. Elektrik kesintisi hakkında da bir takım senaryolar üretilse de onurlu bir genel müdür çıktı ve kendini kusurlu görererek İSTİFA ETTİ. Evet, TEİAŞ Genel Müdürü Sayın Kemal YILDIR, pek alışık olmadığımızı bir tavır sergiledi. Sorumluluğu ne ölçüdeydi bilmiyorum ama kendisine sergilediği bu erdemli hareketinden dolayı teşekkür ediyorum.

İstifa demişken, bir de Mustafa AKTAŞ var bu ülkede genel müdürlük yapan. Daha önce duymadınız mı ismini? Bundan sonra sıkça duyacaksınız. Bu adam Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü olur. Soma faciasının asli kusurlularındandır. İstifa falan beklemeyelim Mustafa AKTAŞ’tan. Şimdiye kadar neden görevden alınmadığını da anlamakta zorlanıyorum. Ceza alıp almaması beni ilgilendirmez. Aşağıda geçen izahları okuyup da bana hak vermeyecek her kim varsa önce vicdanını sorgulasın.

İŞTE SOMA GERÇEĞİ: Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü bünyesindeki Soma-Eynez yeraltı sahalarından kömür üretme ve teslimi işi; kurumla firma arasında 27.07.2006 tarihinde akdedilen bir sözleşme ile Park Teknik AŞ’ne verilmiştir. Söz konusu iş, Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapılmış hizmet alım sözleşmesi kapsamındadır. Bununla beraber,

Park Teknik AŞ, 07.10.2009 tarihinde TKİ’ye başvuruda bulunarak; “Üretim çalışmaları sırasında oluşan yangınlardan dolayı üretim yapılamaması ve sahadaki daha önce çalışılan bölgelerde taraflarca tahmin edilmesi bile mümkün olmayan büyük miktarlardaki su birikimlerinin üretim çalışmasına büyük engel teşkil ettiği” gerekçeleriyle “İleride telafisi mümkün olmayacak problemlerle karşılaşılacağı anlaşılan bu durumda hem Şirketimizin hem de Kurumumuzun olumsuz olarak etkilenmemesi için işi devir etmek istemekteyiz.” denilerek mevcut sözleşmenin Soma Kömür AŞ firmasına devredilmesi talep edilmiştir. Devir işlemi 2009 yılında yapılmış ve söz konusu sahada Soma Kömür AŞ firması çalışmaya başlamıştır. İşletme ruhsatının (İR 4009) sahibi olan TKİ, yüklenici firma ile yaptığı kömür üretimi ile ilgili teknik şartnameye; “Yüklenici; Hazırlık döneminde yaklaşık 500.000 ton, işletme döneminde ise yıllık asgari 1. yıl 1.000.000 ton/yıl ve 2. yıldan itibaren 1.500.000 ton/yıl tuvönan üretimini uygulama projesine uygun olarak yapmak zorundadır.” ifadesini koymuş, ancak bu ifadeden hemen sonra; “Yüklenici, yıllık termin programından fazla üretim yapabilecektir.” demek suretiyle bir taraftan üretimin üst limitini firmanın insafına terk ederken, diğer taraftan yapılacak üretim artışının gerektirdiği proje değişikliğini de talep etmemiştir. Yıllık üretimin, projedeki 1.500.000 ton/yıl düzeyinden hızla 3.800.000 ton/yıl seviyesine artmış olması bakımından, TKİ Kurumu’nun, mevcut projenin sahadaki hızlı üretime uygun olup olmadığını kontrol etmesi  sorumluluğu bulunmalıdır. Aynı şekilde, hızlı üretim artışlarının neden olması muhtemel güvenlik problemlerinin de, TKİ tarafından, gerek ruhsat sahibi olması bakımından ve gerekse sözleşme gereğince incelenmesi gerekir.

İşte böyle sayın okurum. Firmanın bir tanesi güvenlik endişesiyle üretim taahhüdüne uyamadığından kömür ocağını terk edecek; diğeri gelip hedeflenen üretim miktarının iki buçuk katına çıkacak. Mümkün mü? Mümkün. Ne olacak 301 adamın canını ortaya koyma cesareti olan ve buna göz yuman için her şey mümkün.

Tekrar söylüyorum. Bu adam istifa etmez. Bilenler bilirler. Kilo verip metroseksüel olmak ve karikatür çizdirtip bu karikatürlere metin yazmaktan başka marifeti yoktur bu adamın. Alın bunu görevden, alın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdullah Sadık Arşivi
SON YAZILAR