Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu
Somali Başbakanı Sharmarke: "Federal Somali yönetimi aynı zamanda güvenlikle ilgili sorunları aşma konusunda kararlıdır. Koordineli bir şekilde Eş-Şebab'a karşı mücadeleler devam ettirilecektir"- Adalet Bakanı Bozdağ: "Somali Hükümeti'nin, milislerin ulus

İSTANBUL (AA) - Somali Başbakanı Ömer Abdürreşid Ali Sharmarke, "Federal Somali yönetimi aynı zamanda güvenlikle ilgili sorunları aşma konusunda kararlıdır. Koordineli bir şekilde Eş-Şebab'a karşı mücadeleler devam ettirilecektir" dedi.

Sharmarke, Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'ndaki "Güvenlik Sektörü ve Emniyet Güçlerinin İyileştirilmesi" oturumda, güvenlik sektörü konusunda çeşitli toplantılar yaptıklarını anlattı.

Amaçlarının Somali'de etkin bir güç oluşturmak olduğunu aktaran Sharmarke, güvenliğin ülkenin gelişmesi ve kalkınması açısından temel olduğunu, hükümetlerinin ise bunun için gerekli çalışmaları yaptığını ifade etti.

Geçen sene federal hükümetin uluslararası ortaklarla bir çalışma planı oluşturduğunu kaydeden Sharmarke, "Burada amaç, Somali ordusunun oluşmasına yönelik bir plan belirlemek ve istikrarlı bir şekilde ordunun yapılanmasını sağlamaktır" dedi.

Oluşturulan planın daha tam olarak uygulamasına geçilmediğini aktaran Başbakan Sharmarke, ulusal entegrasyon komisyonunun entegrasyon sürecini tamamlama aşamasında olduğunu söyledi. Sharmarke, bu yılın başından beri entegrasyon sürecinin hızlandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Temel amacımız gelecekte bu yapının sürdürebilir bir özelliğe sahip olmasını sağlamaktır. Ancak entegrasyona yönelik bu çabalarda her zaman tam istediğimiz desteği alamadığımızı söylemek durumundayız. Ulusal güçlerimiz çeşitli gelişmeler kat etmektedir. Teröristleri çeşitli kasabalardan temizlemeyi başardık. Ancak bazı kasabalarda Eş-Şebab'ın kontrolü olduğu için bu faaliyetler tam olarak başarıya ulaşamamıştır. Kimi kasabalarda yaşanan gelişmeler bizi endişelendiriyor. Federal Somali yönetimi aynı zamanda güvenlikle ilgili sorunları aşma konusunda kararlıdır. Koordineli bir şekilde Eş-Şebab'a karşı mücadeleler devam ettirilecektir."

Askeri çalışmalarda halkın desteğinin önemine vurgu yapan Sharmarke, devlet olarak bir başka amaçlarının ise güvenlik sektörünün oluşturulmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Ulusal güvenlik konseyinin kurulması çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Sharmarke, "Böylece bölgelerle ilişkiler daha etkin bir hala getirilecektir. Güvenlik konusunda tam etkin bir ulusal yaklaşım benimsenebilecektir. Ek olarak savunma bakanlığının iç güvenlik bakanlığının faaliyetleri de koordinasyon içinde gerçekleştirilebilecek, bölgede istikrar ve güvenlik daha etkin bir şekilde sağlayabilecektir" değerlendirmesini yaptı.

Güvenlikle siyasi sürecin ilerlemesinin doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Sharmarke, güvenlik konusunda ulusal bir konferansın düzenlenebileceğini vurguladı.

- Bekir Bozdağ

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ forumun Somali'de devletin ve barışın tesisiyle ülkenin her alanda kalkınması amacı taşıdığını belirtti.
Bozdağ, Türkiye'nin ABD ile birlikte Somali için yeni düzen kapsamındaki barışı ve devleti inşa çalışma gruplarından Güvenlik Sektörü Grubu'un eş başkanlığını yürüttüğünü hatırlatarak, "Güvenlik Sektörü Grubu'un hedefleri güvenlik kurumlarının, ordu ve polis kapasitesinin artırılması, onların federal çatı altında birleştirilmesi, bu kurumların personelinin eğitimlerine yönelik programlar geliştirilmesi ve etkin bir sahil güvenlik stratejisi oluşturulmasıdır" diye konuştu.

Bozdağ, ulusal ordu ve polis teşkilatlarının kurulması ve ülke genelinde Somali halkının temel asayiş ve güvenlik hizmetlerinin sunulması hedefi doğrultusunda son dönemde önemli ilerlemeler kaydedildiğini aktardı.

Ülkeye uluslararası toplumun desteğin hayati önemde olduğunu belirten Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Somali Hükümeti'nin, milislerin ulusal orduya entegrasyonunun yanı sıra silahsızlandırılması, terhisi ve topluma yeniden kazandırılması alanlarında önemli mesafeler kat ettiğini görmekteyiz. Öte yandan ülkedeki güvenlik sektörünün geliştirilmesinde ilgili güvenlik kuruluşlarının yetki ve sorumluluklarının açıkça belirleyen mevzuatın geliştirilmesi, donör ülkelerce yapılan yardımların koordinasyonu gibi zorluklar bulunduğunu da ifade etmek isterim. Bu oturumda az önce özetle değindiğim hususları ve 16 Eylül 2013 tarihinde Avrupa Birliği ile Somali Hükümeti'nin ev sahipliğinde Bürüksel'de düzenlenen konferansla kabul edilen Somali akit belgesinin uygulanmasının son bulacağı 2016 yılından itibaren ülkeye güvenlik alanında nasıl destek olmaya devam edeceğimizi tartışacağız. Bu desteği sağlarken daha iyi nasıl işbirliği yapabileceğimizi hep birlikte değerlendireceğiz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.