Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- “Somali’deki liderlerin bugün bir araya gelmiş olmaları artık bir başarısızlık riski olmadığını kanıtlıyor. Türkiye, hak ettiği yeri uluslararası camiada alabilmesi için Somali’ye yardım etmeye devam edecek”- Somali Başbakanı

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Somali’deki liderlerin bugün bir araya gelmelerinin artık bir başarısızlık riski bulunmadığını kanıtladığını belirterek “Türkiye, hak ettiği yeri uluslararası camiada alabilmesi için Somali’ye yardım etmeye devam edecek” dedi.

İstanbul’da düzenlenen Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumunda ilk günün kapanış toplantısında konuşan Çavuşoğlu, sözlerine Somali heyetini tebrik ederek başladı. “Somali’yi burada tek bir delegasyon olarak görüyoruz. Geçici bölgesel idarelerin temsilcileri de var. Tek bir ülke olarak harekete geçmeye karar verdiklerini gösteriyor” diye konuşan Çavuşoğlu, Somali’yi başkalarının değil Somalililerin geliştireceğini ifade etti.

Bugünkü oturumlarda “Somali akdi” çerçevesindeki gelişmelerin ele alındığını anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Son birkaç yıl içinde Somali çok önemli bir dönüşüm yaşadı. Bu anlamda federal hükümetini ve Somali halkını tebrik etmeliyiz. Hükümet son dönemde yapısal mevzuat reformu ve kurumsal reformlar yapmak için çok çalıştı. Anayasa gözden geçiriliyor. Ayrıca son dönemde bir seçim yılı üzerinde mutabık kalındı. Bu da takdir edilmeli. Somali hükümeti demokratikleşme yönünde daha da ilerleme kaydetmeli. Askeri yollar, barış ve güvenliği tesis etmekte tek yol olamaz.”

Somali’de ekonominin güçlendirilmesi, özellikle gençler ve kadınlar için istihdamın yaratılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, kalpleri ve zihinleri kazanabilmek için insanların günlük hayatında görünür değişimler gerektiğinin altını çizdi. Mevlüt Çavuşoğlu, bunların olabilmesi için yetkin, hesap verebilir ve demokratik devlet kurumları ile hukukun üstünlüğüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Somali’nin kritik bir yıla girdiğini ifade eden Çavuşoğlu, daha güvenli, daha müreffeh bir ülke oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Çavuşoğlu, bu forumda ortaya konacak bildirinin de Somali için çok önemli bir yol haritası olacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Somali’deki liderlerin bugün bir araya gelmiş olmaları artık bir başarısızlık riski olmadığını kanıtlıyor. Türkiye, hak ettiği yeri uluslararası camiada alabilmesi için Somali’ye yardım etmeye devam edecek” ifadesini kullandı.

- "2016, sonuçlar elde etmemiz gereken önemli bir yıl olacak"

Somali Başbakanı Ömer Abdiraşit Ali Şarmarke de gün boyunca hem Somali hükümetinin hem de uluslararası camianın önceliklerinden bahsettiklerini anlattı.

Ortak önceliklerinin Somali'de güvenlik, barış ve kalkınmayı sağlayacak hususlar olduğunu belirten Şarmarke, "Ulusal güvenlik politikasının ve mimarisinin öneminden bahsettik. İstihdam yaratılması ve ekonomik büyüme çok önemli. Ülkede bir yol haritası üzerinden çalışacağız. Hükümetimiz mali yönetişim ve mali reform sistemi üzerinde kararlı. Somali'nin bu sistemini daha iyi kullanalım ve geliştirelim" dedi.

"Devlet ve yurttaşlar" ile "merkez ile eyalet hükümetleri" arasındaki ortaklıkların önemine vurgu yapan Şarmarke, "2016, sonuçlar elde etmemiz gereken önemli bir yıl olacak" diye konuştu.

- BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson da bugün önemli bir işbirliğe imza atıldığını söyledi. Ülkede bu yıl seçim yapılacağını hatırlatan Eliasson, "Herkesin seçimde oy kullanabileceği görülüyor. Anayasanın gözden geçirilmesi çalışması da var. Somali’nin bugünkü liderleri olarak, bu, arkanızda bırakacağınız çok önemli bir miras olacak" ifadesini kullandı.

Somut ve şeffaf kurumlar olmadan ilerlemelerin sağlanamayacağını anlatan Eliasson, kendilerinin de uluslararası ortaklar olarak bu süreci desteklediklerinin altını çizdi.

Eliasson, Eş Şebab tehdidine yönelik kapsamlı bir strateji üzerinde çalışılması gerektiğine dikkat çekerek kalkınma olmadan barış, barış olmadan da kalkınmanın olmayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.