Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu
Forum 33 maddelik bildirinin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından sona erdi - Somali Başbakanı Şarmarke:- "Uluslararası ortaklarımızla Somali'yi yeni ufuk açan, her şeyi değiştiren bir ülke haline getirmeyi planlıyoruz"- BM Genel Sekreteri Somali Öze

İSTANBUL (AA) - Somali Başbakanı Ömer Abdiraşid Ali Şarmarke, "Uluslararası ortaklarımızla Somali'yi yeni ufuk açan, her şeyi değiştiren bir ülke haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

İstanbul'da düzenlenen Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu, kapanış oturumuyla sona erdi. Oturumunda konuşan Şarmarke, Türkiye'ye ev sahipliğinden dolayı Somali halkı adına teşekkürlerini sundu.

Somali'nin toparlanmaya başladığını anlatan Şarmarke, uluslararası kuruluşların ve ülkelerin yardımının Somali için olan önemini ifade etti. Birkaç yıl önce "başarısız olmuş bir devlet" olarak göründüklerini aktaran Şarmarke, bugün ise seçimlerden bahsettiklerini söyledi.

Forumda Somali için yeni düzeni konuştuklarını ve önemli ilerlemeler kat ettiklerini anlatan Şarmarke, "Güzel şehir İstanbul'da gördük ki, önemli yol kat ettik, ileriye doğru ilerleyeceğiz. Uluslararası camiayla iş birliğimiz çerçevesinde buradaki bütün ülkelerle de iş birliğimiz devam edecek" diye konuştu.

Somali için kararlı olduklarını belirten Şarmarke, "Zorlu bir süreç bizi bekliyor. Bu yıl inanılır, güvenilir ve adil bir seçim yapmayı planlıyoruz. 2020 yılına geldiğimizde ise bir kişi, bir oy esasına genel seçimleri yapmayı planlıyoruz. Güvenliğin tesis edilebilmesi için siyasi çözüm şart. Somali halkı 2016 seçiminden çok şey bekliyor, hükümete güveniyor. Biz de elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

Şarmarke, güvenliğin tesisi için siyasi çözüme işaret ederek, güvenliğin Somali için olmazsa olmazlardan olduğunu söyledi. Şarmarke, anayasa çalışmalarının da devam edeceğini belirterek, ekonomiyi de düzeltmeye çalıştıklarını, halkın çoğunun gençlerden oluştuğunu anlattı.

Somalili gençleri önemsediklerine dikkati çeken Şarmarke, "Uluslararası ortaklarımızla Somali'yi yeni ufuk açan, her şeyi değiştiren bir ülke haline getirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Uzun vadeli hedeflere odaklanmalı"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Somali Özel Temsilcisi Michael Keating da oturuma katılan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan nezdinde ev sahipliğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Keating'in "Gerçekten çok cömert ev sahipliği yaptınız. Hükümetinizin siyasi taahhütleri, kararlılığı inanılmaz oldu. Cumhurbaşkanı da (Recep Tayyip Erdoğan) dün buradaydı. Onun teşrif etmesi başlı başına bir gösterge" sözlerini katılımcılar alkışladı.

Başta kadın ve gençler olmak üzere Somali halkına katkı sunacak yeni bir yapı kurmaya çalıştıklarını anlatan Keating, Somali'nin hedeflerine ulaşmasında güvenlik ve kamu kurumlarının güçlendirilmesinin temel esas olacağının altını çizdi.

Bu yılki seçimlerin zamanında yapılmasının önemine vurgu yapan Keating, Somali'nin Afrika Birliği Barış Gücü (AMISOM) ile iş birliği için askeriye, polis, istihbarat ve hukukun üstünlüğü gibi hususlardaki kabiliyetini gerçekleştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Somali'nin kısa vadeli hedefleri yerine getirip, sosyo-ekonomik ve insani zorluklar gibi uzun vadeli hedeflere odaklanması gerektiğini işaret eden Keating, şunları söyledi:

"Bütün bunların olabilmesi için güçlü bir yasal düzenleme gerekiyor. Güçlü bir kamu maliyesi, devletin gelirlerinin artması gerekiyor. Bunun olması için de uluslararası yatırımcıları, özel sektörün ve halkın devlet kurumlarına, kamu maliyesinin yönetimine güveninin olması lazım. Dolayısıyla ileride pek çok zorluk var. Uluslararası camianın sadece tek tek değil, kolektif olarak da Somali'ye sağladığı inanılmaz bir destek var. Somali bizim onlarca yılda yapabileceğimizi son bir kaç yılda yaptı."

- Bildiriden

Forumun kapanış oturumunda ise 2 günlük çalışmayla hazırlanan 33 maddelik bildiri, oy birliğiyle kabul edildi.

Bu yıl içerisinde yapılacak genel seçimlerin Somali için önemine vurgu yapılan bildiride, "Seçimlerin adil, şeffaf ve çoklu katılımın sağlanarak gerçekleştirilmesini istiyoruz. 2016 seçim süreci uygulama planının tamamlanması ve 2020'ye kadar olan kalkınma yol haritasının kapsamlı ve katılımcı bir şekilde tamamlanması çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Anayasa çalışmalarına devam edilmesinin önemi belirtilen bildiride, Anayasa Mahkemesi, Bağımsız İnsan Hakları Kurulu ve Yargı Hizmet Kurulu'nun bu yıl içerisinde oluşturulması istendi.

Federal devlet ve eyaletlerin kurum ve liderlerinin uyum içerisinde çalışması önerisinin bulunulduğu bildiride, radikal örgütler ve El-Şebab terör örgütüne karşı kapsamlı önlemlerin alınması ve bu konuda uluslararası kurumlarla iş birliği yapılması çağrısında bulunuldu.

Ülke ekonomisinin kalkınmasına yönelik iyileştirilmeler yapılması gerektiği kaydedilen bildiride, enerji, alt yapı, liman, tarım ve balıkçılık gibi önemli sektörler için reformlar yapılması gerektiği aktarıldı.

Eğitim, sağlık, sosyal koruma ve diğer temel sosyal hizmetlerin sağlanması istenilen bildiride, kadın ve gençlerin ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla katılım göstermesi gerekliliğine dikkat çekildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.