Somali Cumhurbaşkanı Fermacu Etiyopya'da

Somali Cumhurbaşkanı Fermacu Etiyopya'da
Fermacu, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile bir araya geldi

ADDİS ABABA (AA) - Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile başkent Addis Ababa'da bir araya geldi.

İkili ilişkilerin güçlendirilmesi, terörle mücadele ve Afrika Boynuzu'ndaki gelişmelerin ele alındığı görüşmenin ardından Addis Ababa'daki Ulusal Saray'da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Desalegn, 8 Şubat'ta görevini devralmasının ardından ilk kez ülkesine gelen Fermacu'nun ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirdi.

"Fermacu ile Somali'de güçlü bir devletin inşası için çalışacağız." diyen Desalegn, Etiyopya'nın, isyancı Eş-Şebab örgütüyle mücadelede komşusu Somali'ye "sınırlı olmayan" bir destek verdiğine dikkati çekerek, terörün, Somali'yi ve Afrika'da barışı tehdit ettiğini, terörle mücadele rolünü üstlenmesi için Somali Ulusal Ordusunun güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

- İki yıl içerisinde Eş-Şebab'ı bitirme planı

Somali Cumhurbaşkanı Fermacu da ülkesinin iki yıl içerisinde Eş-Şebab örgütünü bitirmeyi planladığını belirtti.

Fermacu, "Bu örgüt, Somali, Kenya ve Etiyopya başta olmak üzere tüm komşu ülkelerde terörizm emirliği kurmaya çalışıyor. Terör örgütü DEAŞ ve El-Kaide, Eş-Şebab örgütü ile birlikte Afrika Boynuzu'nda kaos çıkarmak için çabalıyor. Etiyopya ile terörü bitirmek ve iki ülke arasındaki ilişkileri tüm alanlarda geliştirmek için çalışacağız." dedi.

Fermacu, Eş-Şebab örgütüyle mücadele başta olmak üzere ülkesinde istikrarın sağlanması noktasında Etiyopya'nın oynadığı rolden övgüyle söz etti.

Somali Dışişleri Bakanı Yusuf Cerad Ömer Ahmed de ikili arasında geçen görüşmelerin olumlu sonuçlandığına dikkati çekerek, "görüşmede, ikili ilişkiler, bölgedeki gelişmeler, terörle mücadele gibi önemli konuların ele alındığını ve liderlerin iki ülke halkına ve bölge yararına olacak birçok konuda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.