Somali'de seçimler

Somali'de seçimler
Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud:- "Seçimler, önümüzdeki ağustos ayında yapılacak. Önemli olan seçim sürecinin demokratik bir şekilde tamamlanması. Seçim sonrası iktidara kimin geleceğiyle ilgilenmiyoruz. Kazanan, Somali halkı olacak"

ADDİS ABABA (AA) - Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, seçimlerin önümüzdeki ağustos ayında yapılacağına ilişkin taahhütte bulundu.

Etiyopya'daki 16 Arap büyükelçisinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Şeyh Mahmud, ülkesinin mevcut durumuyla geçen dönemde güvenlik, siyaset ve ekonomi alanlarında elde edilen başarılarla seçim süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

Şeyh Mahmud, seçimlere ilişkin, "Seçimler, önümüzdeki ağustos ayında yapılacak. Önemli olan seçim sürecinin demokratik bir şekilde tamamlanması. Seçim sonrası iktidara kimin geleceğiyle ilgilenmiyoruz. Kazanan, Somali halkı olacak." dedi.

Somali'de 2012'de iktidara gelen yönetimin izlediği siyasi sürecin, demokratik bir çizgi takip ettiğini söyleyen Şeyh Mahmud, yaklaşan seçimleri, hükümetin yöneldiği demokratik süreç için "büyük bir değişim" şeklinde değerlendirdi.

- 2012 hükümetinin elde ettiği başarılar

Şeyh Mahmud, tüm Somali'nin 1991'den bu yana çöküşe tanıklık ettiği, eski başkan Muhammed Siyad Berri'nin iktidardan düşmesinin ardından ülkenin uzun süren bir iç savaşa sürüklendiğini aktararak, şunları söyledi:

"Berri'nin ardından ilk defa düzenlenen seçimle 2012'de iktidara gelen hükümet, siyasi, ekonomik ve güvenlik alanlarında pek çok başarıya imza attı. Somali hükümeti, uluslararası düzeyde diplomatik bir varlık oluşturdu. Bu durum da devletin kendine olan güvenini yeniden kazanmasına katkı sağladı. Ayrıca hükümet kurumlarına ait çok sayıda bina yeniden inşa edildi. Bu pek de kolay olmadı."

Ülkedeki terör eylemlerinde büyük ölçüde azalma yaşandığını kaydeden Şeyh Mahmud, "Bunun yanı sıra Somali, güvenlik ve siyaset alanında bazı sorunlarla karşı karşıya. Ancak çoğunu aştığımız bu sorunlar, çalışmalarımızı aksatmayacak." diye konuştu.

Şeyh Mahmud ayrıca büyükelçilerle, geçen hafta gerçekleştirdiği ABD ziyareti ve Birleşmiş Milletler'de (BM) bir araya gelen 175 ülkeden başbakan, bakan ve temsilcilerin katılımıyla imzalanan Paris İklim Antlaşması'na ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, BM, Afrika Birliği, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) başta olmak üzere uluslararası toplumun ülkelerine sağladığı desteğe işaret etti.

- Güvenli ve istikrarlı bir ülke kurma çabası

Somali'ye komşu ülkelerin çalışmaları ve Afrika Ortak Gücü'nün rolünden övgüyle söz eden ve bu güçlerin, ülkesinde sağlanan güvenlikle istikrarın ana ortağı oluğunu kaydeden Şeyh Mahmud, "Güvenli ve istikrarlı bir ülke kurarak, bölgedeki barışa destek olmak istiyoruz. Ayrıca Türkiye ve Arap ülkelerinin sağladığı destek için de minnettarız." dedi.

Konuşmasında bu yıl Türkiye'de düzenlenen Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'na işaret eden Şeyh Mahmud, yine bu yıl ülkesindeki eğitime destek çerçevesinde düzenlenmesi planlanan foruma Kuveyt'in ev sahipliği yapacağını ifade etti.

Kuveyt'in Etiyopya Büyükelçisi Raşid el-Heciri, Somali Cumhurbaşkanı ile bir araya gelmenin önemine işaret etti.

Somali'de seçimlerinin bu yıl ağustos ayında yapılması konusunda geçen ay hükümet ve yerel yönetim yetkilileri arasında mutabakata varılmıştı. Seçimlerin, 20 yılın sonunda kalıcı bir hükümetin oluşmasını sağlayan 2012 Ağustos seçimleri minvalinde yapılmasına karar verilmişti. Bu seçimlerde parlamento, ülkenin önde gelen aşiretleri ve azınlıkların temsilcileri tarafından oluşturulmuş, milletvekillerini de cumhurbaşkanını belirlemişti.

2012'deki seçimin ardından Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud seçimin, aşiret sistemine dayalı olarak yapılan son seçim olmasının kararlaştırıldığını, seçimin oy kullanma usulüne uygun gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Ancak seçim için gerekli alt yapının oluşturulamaması, güvenlik endişesi, yeni seçim yasasının hazırlanmasındaki gecikme, seçmenlerin kayıt altına alınmaması gibi sorunlar, yeni sistemin yürürlüğe girmesini aksattığı ifade edilmişti.

Somali'de seçimler

Somali'de seçimler

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.