Soma'nın "gözyaşı" anıtı

Soma'nın "gözyaşı" anıtı
Maden faciasında hayatını kaybeden bazı işçilerin mezarının bulunduğu Soma Şehitliği, 13 Mayıs'ta yapılacak anma törenlerine hazırlanıyor- Faciada hayatını kaybeden 301 madenciyi simgeleyen ve ailelerinin de önerisiyle şekillenen anıt, bu tarihte hizmete

MANİSA (AA) - RAMAZAN ERCAN - Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenciden 39'unun mezarının bulunduğu Soma Şehitliği, 13 Mayıs'ta yapılacak anma törenlerine hazırlanıyor.

Madencilerin mezarlarına yeni çiçekler ekip, mezar taşlarını parlatan Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, şehit ailelerinin de önerisiyle yapılan ve faciada hayatını kaybeden 301 madenciyi simgeleyen anıtı da yerine yerleştiriyor.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Müge Türkeli Kuğu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin ilgili birimlerinin şehitlikte düzenleme çalışmaları yaptığını, buraya büyük önem verdiklerini anlattı.

Mezar yeri düzenlemesi, 301 madenci için anma taşı ve ziyaretçiler için oturma alanları yaptıkları Soma Şehitliği için hazırladıkları anıtın ise facianın 2'nci yıldönümü olan 13 Mayıs'ta açılacağını belirten Kuğu, anıt projesinin başından bu yana duygusallıkla yürüyen bir proje olduğunu, anıttaki figürler için şehit aileleriyle bir araya geldiklerini ve ailelerin önerisiyle yeni bir figürün daha projeye dahil edildiğini söyledi.

"Bu anıt projesi için şehit aileleriyle bir araya geldiğimizde herkes eşini, evladını anlattı. Hem ağladık, hem projemizi seçtik" diyen Müge Türkeli Kuğu, herkesin içine sinecek bir anıt olmasını istediklerini ifade etti.

Kuğu, özellikle şehit ailelerinin, çocuklarının ve eşlerinin, hayatını kaybedenlerle gurur duymasını istediklerine işaret ederek, "Bu toplantıda konuşmaya başladığımızda olaylar gündeme geldi, herkes evladını, eşini anlattı. İster istemez hepimiz etkilendik. Biz ilk olarak anne baba figürünü koymamıştık, anıtımızda sadece anne ve iki çocuğu vardı. Bir kadın eşini kaybettiğini, olayda evlenmemiş kişilerin de hayatını kaybettiğini ve onların anne babalarının da unutulmaması gerektiğini söyledi. Hemen bu isteği yerine getirdik. İkinci figürü de çalıştık. Buraya ne yapsak az. Herkesin beğeneceğine inanıyorum. İnşallah böyle şeyler bir daha yaşanmaz."

- Şehitlikten gökyüzüne ışık yansıyacak

Anıtta, madenden çıkan bir madenci silüetinin olduğunu, silüetin bir yanında babalarını bekleyen çocuklar ve annelerinin, diğer yanında ise çocuklarını bekleyen şehit anne ve babalarının heykellerinin yer aldığına değinen Müge Türkeli Kuğu, heykellerin 2 metre 20 santimetre yüksekliğinde olacağını kaydetti.

Kuğu, kaidenin sağında ve solunda 301 adet led ışığın olacağını, yukarı doğru büyük bir projeksiyonla da büyük ışık hüzmesinin gökyüzüne ulaşacağını ifade ederek, "Bu, 301 madencinin gücünü ve onları anısını temsil edecek. Işık, Soma'nın her yerinden görünecek. Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.