Son Dakika! Danimarka Ve Türkiye Arasında Gerilim Çıktı!

Son Dakika! Danimarka Ve Türkiye Arasında Gerilim Çıktı!
Danimarka basını, Türkiye’nin rehin diplomatlar karşılığı serbest bıraktığı Irak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD militanlarından birinin geçtiğimiz sene Danimarkalı gazeteci Lars Hedegaard’a suikast girişiminde mevcut bulunan şahıs olduğunu yazdı.

Irak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD tarafından kaçırılmış olan Türk diplomatların ne karşılığında serbest bırakıldığı tartışmalara sebep oluyor. Konuyla ilgili Danimarka Adalet Bakanlığı tarafından tahkikat başlatılırken Türkiye’nin Danimarka Büyükelçisi Mehmet Dönmez, bilgisine başvurulmak üzere geçtiğimiz Cuma günü Danimarka Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Danimarka’nın en çok fazla satan gazetesi Jyyland-Posten, İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Danimarkalı gazeteci Lars Hedegaard’a geçtiğimiz sene evinin önünde suikast girişiminde mevcut bulunan kişinin bir zaman evvel Türkiye’de yakalandığını ancak Musul’da kaçırılmış olan diplomatlarla takas edilmek üzere IIrak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD ’e teslim edildiğini iddia etti.

Gelişmelerin ardından çok fazla sayıda Danimarkalı politikacı, Türkiye’ye yönelik öfkeli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan iktidar ortağı Radikal Parti Dışilişkiler Sözcüsü Zenia Stampe, “Çok ciddi bir suç söz konusu. Türkler bize bir yeni açıklama borçlu” derken Enhedslisten Partisi sözcüsü Nikolaj Willumsen Willumsen, ” Şayet belirtildiği gibi Türkler bu kişiyi IIrak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD ’e iade ettiyse bu Türkiye’nin çok fazla sert bir biçimde eleştirilmesini gerektirir ve Danimarka ile Türkiye arasındaki ilişkileri etkiler. Bu vaziyet maalesef Türkiye ile IIrak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD arasındaki şüpheli ilişkinin ıspatı.” diye belirtti .

Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın mevzu ile ilgili yayınladığı basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

Şubat 2013’te Gazeteci Lars Hedegaard’a suiast girişiminde mevcut bulunan Danimarka insanları Nisan 2014 tarihinde Türkiye’de yakalanmıştır. Türkiye’de tutuklu mevcut bulunan şahsın, Danimarka’ya iade edilerek yargılanması için Kopenhag Polisi tarafından Adalet Bakanlığımız aracılığı ile Türk makamlarıyla daimi temas halinde olunmuştur. Adalet Bakanlığı’nın yeni edindiği verilere göre söz konusu şahıs serbest bırakılmıştır. Bununla beraber Dışişleri Bakanlığımız mevzu ile ilgili Türk yetkililerden yeni açıklama beklemesine rağmen Türk sorumlular henüz mevzu ile ilgili kati bir yeni açıklama yapmamıştır. Türkiye’nin Danimarka Büyükelçisi Mehmet Dönmez, Cuma günü Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır. Ortada devam eden hukuki bir süreç olduğundan dolayı Adalet Bakanlığı daha çok yeni açıklama yapmak istememektedir.”

Danimarka basınına açıklama yapan Lars Hedegaard ise söz konusu kişinin tekrardan Danimarka’ya çevirip kendisine suikast düzenleme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti . 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.