Son dakika! Taşeron işçilere kadro geliyor mu?

Son dakika! Taşeron işçilere kadro geliyor mu?
Binlerce taşeron işçi için son dakika gelişmesi yaşandı Torba yasada umutları suya düşen taşeron işçilerin umuduna ikinci torba yasa yetişecek Taşeron işçilere yeni torba yasada kadro verilecek Taşeron işçilerin kadro haberinde son durum.

Binlerce taşeron işçi için son dakika gelişmesi yaşanacak mı? Torba yasada umutları suya düşen taşeron işçilerin umuduna ikinci torba yasa yetişecek Taşeron işçilere kadro verilecek mi? sorusu için son durum.. 

Torba Yasada İşçileri İlgilendiren Yasalar (2014 Eylül ayı düzenlemesi)

Torba yasa tasarısında neler var?

2014 "Torba tasarı" yasalaştı, peki neler getiriyor?

Torba yasa çıkmasıyla umutlanan binlerce taşeron işçileri için torba yasa da hayalden öteye gitmedi. Taşeron işçiler isyan ediyor! Sayısı her geçen gün daha da artan taşeron işçiler, kadro hakkı tanınmaması durumunda eylemlerine belirli bölgelerde devam etsede hükümet 2. torba yasa ile Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda düğmeye bastı. Taşeron işçiler kadro haberi (Taşeron son dakika haberleri) Taşeron yasası bilgileri. Taşeron işçiler ne zaman kadro alacak ? Taşeron yasası son dakika haberleri burada. Taşeron işçilerin merakla beklediği Torba yasa çıktı. Peki taşeron işçiler ne zaman kadro alacak ?


HAFTADA İKİ GÜN İZİN KULLANILACAK

Yeni torba tasarısında, asansör kazalarıyla gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, iş güvenliği danışmanlığı, kamuda asli işi yapan taşeron çalışanlara kadro, yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması ve maden işçilerinin 36 saat alarak sınırlanan çalışma saatlerinin 37.5 saate çıkarılarak haftada iki gün izin kullanmaları gibi düzenlemeler yer alıyor.

KADRO ALMALARI GÜNDEME GELİYOR

Bakan Faruk Çelik'in yaptığı açıklamaları yakından izleyen taşeron işçiler, bakandan "çözüm önerileri" olduğunu öğrendi. Edinilen bilgilere göre taşeron işçilerin karşısına çıkan KPSSengeline karşı "kamu işçisi" olarak kadro almaları gündeme geliyor. Konuyla ilgili detaylar henüz netleşmedi. Ayrıntıları takip ediyoruz... 

Bu arada taşeron işçiler, iş kazasıyla felç olan taşeron işçinin "hukuk zaferi"ni konuşuyor. Kocaeli'ndeki bir tersane inşaatında taşeron işçi olarak çalıştığı sırada beton pompası hortumunun patlaması nedeniyle 7 metre yükseklikten düşerek felç geçiren Şaban Öztürk (34), 8 yıllık hukuk mücadelesinin ardından 825 bin lira tazminat kazandı. 

Öte yandan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron statüsünde çalışan bin 600 işçinin işine son verilmesini TBMM'ye taşıdı. Atıcı yaptığı açıklamada, işten çıkarılan işçilerin 2 ile 18 yıl arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde görev yaptığını belirterek, "İşten çıkarmalar sosyal patlamalara sebep olmadan sorunun acilen TBMM tarafından ele alınması gerekli olmuştur. Bu gerekçelerle Meclis Araştırması açılmasını teklif ediyoruz" dedi. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamuda yaklaşık 700 bin taşeron işçinin çalıştığını hatırlatan Atıcı, "Taşeron çalıştırma, yapısı ve sonuçları itibarı ile kölelik düzeninin güncel hali olmuş durumdadır. Hükümetler, bakanlar 'Önümüzdeki dönemde taşerona dair düzenlemeler yapacağız, kadroya alacağız' diyerek işçiyi emekçiyi uyutmakta ancak taşeron sayısını giderek artırmaktadır" diye konuştu. En son Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde son 5 ayda bin 600 işçinin işten çıkarılmasının hayatın normal, olağan akışına uygun olmadığını belirten Atıcı şöyle devam etti: "Kışa girerken aniden işsiz kalanların yaşayacağı sorunlar toplumsal olaylara zemin hazırlayacak nitelikte ve sayıdadır. Bununla birlikte işten çıkarmaların ideolojik nedenle olduğu konusunda güçlü bir algı gelişmiştir. Taşeron çalıştırma yönteminin yarattığı sosyal ve ekonomik sorunlar toplumun merkezinde bir yangındır ve giderek de yayılmaktadır. Taşeron çalıştırmayı, siyasilerin ideolojik istismarına açık hale getiren yapı yasalardan kaynaklanmaktadır. Taşeron çalıştırma yöntemi, uygulanan ekonomik modelin bir bileşeni olmasına rağmen vazgeçilmez değildir. Taşeron çalıştırmanın toplumda yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların giderek artan boyutu nedeni ile Meclis'in konuyu ele alması ve çözüm yollarını üretmesi gerekli olmuştur." 

Bu arada 2015 Yılı Programı'nda, çalışan ve emeklilerin merakla beklediği ücret ve aylıklara gelecek yıl yapılacak zamlara ilişkin hedeflere yer verildi. Buna göre, asgari ücrete gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3'er zam yapılması planlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının önceki altı aylık enflasyon tahminine göre Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3,45 ve yüzde 3,63 artırılması öngörülüyor.
 

Taşerona kadro
 
Yeni torbada taşeronlar için çok önemli bir düzenleme de yer alacak. Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyelerin asfaltlama işlerinde çalışanlar başta olmak üzere kamunun asli işini yapan taşeronlar kadroya alınacak. Böylece yargının kamuda asli işi yapan taşeronlara ilişkin verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmış olacak. Hangi taşeronların kadroya alınacağı konusunda bir çizgi çizilecek. Güvenlik, temizlik gibi genel hizmetleri yapan taşeronlara kadro hakkı verilmeyecek.
Torbada yer alacak bir diğer düzenleme ise yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması olacak. Düzenlemeye göre, yüzde 1 barajı işletildiği anda toplu sözleşme imzalayamayan ve bulunduğu iş yerindeki sendikalıların toplu sözleşmesiz kalmasına yol açacak 49 sendika kurtarılacak. Yeni torba tasarının Kurban Bayramı sonrası TBMM’ye sevkedilebileceği, 17 Ekim’den itibaren Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanabileceği dile getirildi.
Bu konuda Milliyet’e konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “17 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulursa, 2015 bütçe görüşmelerine başlamadan bu torba yasayı komisyondan ve ardından Genel Kurul’dan geçirebiliriz” dedi.

 

Erdoğan onayladı

 

Cumhurbaşkan-lığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “torba kanun” olarak nitelendirilen 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı  Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların  Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun”u onaylayıp, Anayasa uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez bir kanunu onaylayan Erdoğan’ın, önceki gün sabaha karşı görüşmeleri tamamlanan kanunu jet hızıyla onaylaması
dikkati çekti.

Torba Yasada İşçileri İlgilendiren Yasalar (2014 Eylül ayı düzenlemesi)

Torba yasa tasarısında neler var?

2014 "Torba tasarı" yasalaştı, peki neler getiriyor?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum