Sosyal mesafe ve izolasyon nedir?

Sosyal mesafe ve izolasyon nedir?
Koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için insanların kişisel hareketlerine katı kurallar kondu. Kısıtlamalar altında, insanlar evde kalmaları ile ilgili uyarı yapılırken, sadece belli durumlarda dışarı çıkmaları gerekiyor.

Kafeler, restoranlar, tiyatrolar, sinemalar, kütüphaneler, ibadet yerleri, spor salonları ve eğlence merkezleri ile birlikte önemli olmayan ürünler satan dükkanlar, oyun alanları, açık spor salonları ve bazı parklar gibi bazı açık alanlar geçici süreliğine kapatıldı.

Ne yapmalıyım?

Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, örneğin yiyecek almak için, mesafenizi koruyarak (2 metre) durmalısınız.

Sosyal mesafe denen şey budur. Amacı, gerekli olmayan teması kesmek ve virüsün yayılmasını önlemektir.

Sosyal mesafe neden gereklidir?

Sosyal uzaklaşma önemlidir, çünkü koronavirüs, enfekte bir kişi virüsle dolu küçük damlacıkları havaya öksürdüğünde yayılır. Bunlar nefes alabilir veya üzerine çıktıkları bir yüzeye dokunursanız ve ellerinizle yüzünüze dokunursanız enfeksiyona neden olabilir. İnsanlar ne kadar az zaman harcarsa, bunun olma şansı o kadar az olur.

Öz-izolasyon nedir?

Kuru öksürük ve yüksek sıcaklık gibi koronavirüs belirtileri gösterirseniz, ekstra önlemler almalısınız.

Evde kalmak ve mümkünse acil ihtiyaç dışında dışarı çıkmamak gerekir.  Bu, kendi kendine izolasyon olarak adlandırılır.

Mümkünse, yiyecek veya diğer temel malzemeleri satın almak için bile dışarı çıkmamalısınız. Sarf malzemelerini teslim alamıyorsanız, evden ayrılırken sosyal iletişimi sınırlamak için elinizden geleni yapmalısınız.

Kimler kendi kendini tecrit etmeli?

Koronavirüs semptomları gösteren herkes (37.8C'nin üzerinde ateş, kalıcı öksürük veya solunum problemleri) ve aynı evde veya semptomları olan biriyle birlikte yaşayan herkes kendini tecrit etmelidir.

Yalnız yaşıyorsanız, semptomların başladığı günden itibaren yedi gün boyunca evde kalmalısınız.

Siz veya birlikte yaşadığınız biriyle semptom geliştirirseniz, Covid-19 belirtilerini izlemek için tüm hane halkının 14 gün boyunca izole edilmesi gerekir.

Bu dönemde başka biri hastalanırsa, yedi günlük izolasyonu o gün başlar. Örneğin, bu kişinin izolasyonunun sona ereceği üçüncü günden 10. güne kadar sürebilir. Hanenin başka bir üyesi hastalanırsa yeniden başlamaz

Ancak 13. günde hastalanan herkesin o günden itibaren yedi günlük ayrı bir izolasyona başlaması gerekecek, yani evde toplam 20 gün geçirecekler.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.