Soydaşlara yağlı güreş eğitimi

Soydaşlara yağlı güreş eğitimi
- Edirne'de bir güreş kulübü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile gerçekleştirdiği "Kimimiz Rumeli, kimimiz Anadolu'dan, pirimiz, üstadımız Hz. Hamza yolundan" adlı proje kapsamında KKTC ile Balkanlar'da soydaşlara yağlı güreş eğitimi ve


EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Edirne Şahi Spor Kulübü ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı iş birliğinde gerçekleştirdiği "Kimimiz Rumeli, kimimiz Anadolu'dan, pirimiz, üstadımız Hz. Hamza yolundan" adlı proje kapsamında 300'e yakın soydaşa yağlı güreş eğitimi verilecek.

Edirne Şahi Spor Kulübü Başkanı Şamil Doğu Delen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan'da güreşe meraklı sporculara yağlı güreş eğitimi vereceklerini söyledi.

Yağlı güreşin geçmişte ilgi gördüğü ancak son zamanlarda ilginin zayıfladığı coğrafyaları seçtiklerini anlatan Delen, şöyle konuştu:

"O coğrafyalardaki sporcularımız güreşiyorlar ama minderde güreşiyorlar. Biz atalarımızın geçmişte at koşturduğu topraklarda ve yağlı güreşin geçmişte zirvede olduğu ülkelerdeki soydaşlarımıza yağlı güreşi anlatmak yeni neslin ilgisini çekmek amacıyla yaptığımız proje kabul oldu. Eski Kırkpınar başpehlivanlarından Abdullah Ersoy, Kırkpınar başaltı pehlivanlarından Soner Toto, güreş antrenörleri Talat Çelik'le yola çıkacağız. Proje kapsamında eğitim ve seminerler temmuz ayı sonunda bitecek. Hedef kitlemiz 300 sporcu."

Şamil Doğu Delen, güreş eğitimi alan soydaş pehlivanların gelecek yıl düzenlenecek 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde dualı çayırda kispet giyeceklerini kaydetti.


- "Yağlı güreş bir felsefedir"


Yağlı güreşin içerisinde barındırdığı felsefe nedeniyle soydaşlara sadece güreş eğitimi değil bir geleneği de öğretmeye gittiklerini belirten Delen, şu ifadeleri kullandı:

"Yağlı güreş maneviyattır, dürüstlüktür, yenildiğinde çırağın ustanın elini öpmesidir, saygıdır, ahlaktır, centilmenliktir, mertliktir. Yağlı güreş bilimselliktir, minder güreşindeki insan fizyolojisine sonraları zarar verdiği bilinen pek çok oyun yağlı güreşte yoktur, yasaktır. Rekabetin yanında bir hümanizması vardır."

Şamil Doğu Delen, yağlı güreş kültürünün devamına katkı sağlayacak projeyi destekleyen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.