S&P, iki ülkenin not görünümünü düşürdü

S&P, iki ülkenin not görünümünü düşürdü
S&P, Mısır ve Karadağ'ın not görünümünü düşürdüğünü duyurdu

NEW YORK (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Mısır ve Karadağ'ın yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunu korurken, not görünümünü düşürdüğünü açıkladı.

S&P'den yapılan açıklamada, Mısır'ın yerli ve yabancı para cinsinden kredi notu "B-" seviyesinde korunurken, not görünümünün "durağan"dan "negatif"e düşürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, Mısır ekonomisindeki mali açık, yüksek kamu borcu ve düşük gelir seviyesine işaret edilerek, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'in düşük petrol fiyatlarından olumsuz etkilenmesi nedeniyle Mısır'a yaptıkları mali desteğin azalabileceği vurgulandı.

Geçen yıl Mısır'ın gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 4,2 yükseldiği kaydedilen açıklamada, bu oranın bu sene yüzde 3'e gerilemesinin öngörüldüğü aktarıldı. Ülkenin döviz rezervlerinin azalması, söz konusu Körfez ülkelerinden Mısır'a yapılan mali yardımın düşmesi ve ülkede siyasi risklerin yükselmesi durumunda Mısır'ın kredi notunun düşürüleceği uyarısında da bulunuldu.

S&P ayrıca, Karadağ'ın yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunu "B+" seviyesinde korunduğunu, not görünümünün ise "durağan"dan "negatif"e düşürüldüğü duyurdu.

Açıklamada, Karadağ'ın yerli ve yabancı şoklara tepki kapasitesinin kısıtlı seviyede bulunduğu belirtilirken, ülkenin mali esnekliğinin de sınırlı olduğu ifade edildi. Açıklamada, Karadağ hükümetinin mali açığının artmasının beklendiği, borç oranının da gelecek dört yılda yükselmesinin tahmin edildiği bildirildi.

Kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının her yıl ortalama yüzde 7,5 artacağı kaydedilen açıklamada, mali açığın ve kamu borcunun gelecek 12 ayda artması durumunda Karadağ'ın notunun düşürüleceği uyarısı yapıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.