Spor Yaralanmalarına Dikkat

Spor Yaralanmalarına Dikkat
Uzmanlar, havaların ısınmasıyla artan halı saha faaliyetlerinde vatandaşların spor yaralanmalarına dikkat çekiyor.

Spor yaralanmalarının, düşünülenin aksine profesyonel sporculardan daha çok amatör olarak spor yapan kişilerde daha fazla görüldüğünü ifade eden uzmanlar, tam ısınmadan spora başlanmaması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle halı sahalarda çok görülen spor yaralanmalarda yaşanılan sakatlıkların cerrahi müdahaleye varana kadar olabileceği vurgusu yapılıyor.
Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Harun Kütahya, spor yaralanmalarıyla sık sık karşılaştıklarını söyleyerek, “Spor yaralanmalarında özellikle omuz bölgesi, diz bölgesi, ayak bileği ciddi olarak tehlike altında. Halı sahada oynanan maçlarda sakatlanmalar çok görülüyor. Maç öncesinde yetersiz antrenman ve ısınma hareketlerinin olmaması vatandaşları sıkıntıya sokuyor. Maç sırasında yeterli yüklenmeye cevap veremeyen kas ve tendon dokuları travmaların şiddetinin artmasıyla birlikte bağlarda problemler gözüküyor. Omuz bölgesi eklemi kaslardan oldukça zengin bir bölüm. Kas ve tendon yaralanmaları oldukça sık görülüyor. Omuz eklem çıkıkları ve diğer bölgesindeki çıkıklar çok fazla karşımıza çıkabiliyor. Genç hastalarda omuz çıkıkları ilerleyen dönemlerde tekrarlayabiliyor. Tekrarlayan çıkıkların sayısının artışlarında omuzda kireçlenme meydana gelebiliyor” dedi.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Hamza Hakan Türk ise halı saha faaliyetlerinden kaynaklı spor yaralanmalarında ciddi sorunlar yaşandığını ifade ederek, “Çok sık spor yapmayan vatandaşlarımızın ısınmadan yaptığı halı saha maçlarında çok ciddi yaralanmalar gözleniyor. Bunlar iş gücü kaybına neden olmakta. Bunların içinde en sık menüsküs yaralanmaları, ön çapraz bağ kopmaları ve aşil tendon yaralanmalarına rastlıyoruz. Bu tür sakatlıklarda fizik tedaviden başlayarak cerrahi müdahale gerektirecek kadar boyutlara ulaşmaktadır” diye konuştu.
Yaralanmaların önüne geçebilmek için spora başlamadan önce ısınma hareketlerinin iyi yapılması gerektiğini ifade eden Türk, "Ağır spor yapmak isteyenler eğer uzun süre spordan uzak kaldıysa yüzme gibi yaralanma riski az olan sporlarla başlamalı. Ayak bileği, diz, omuz yaralanmaları olduğunda önemli olan ilk anda soğuk uygulama yapılması ve hastaneye müracaat etmelidir" açıklamasında bulundu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.