Spora "engel" yok

Spora "engel" yok
- Türkiye'de 4 ayrı spor federasyonunda lisanslı 38 bin 525 engelli vatandaş spor yapıyor- Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Aydın:"Sporla sadece çocuklar değil, aileleri de hayata bağlanıyor" - Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Uztürk:"A


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Engelli vatandaşlar, sporda engel tanımıyor. Türkiye'de 4 ayrı spor federasyonunda lisanslı 38 bin 525 engelli vatandaş spor yapıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı çalışan engelli spor federasyonlarından, Özel Sporcular Federasyonu, 17 bin 501 lisanslı sporcuyla ilk sırada yer alıyor. İşitme Engelliler Spor Federasyonu 10 bin 259 lisanlı sporcuyla 2. sırayı alırken, Bedensel Engelliler Spor Federasyonunda 5 bin 765, Görme Engelliler Spor Federasyonunda ise 5 bin lisanslı sporcu bulunuyor.

Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kapalı kapılar ardında hiçbir engelli sporcu bırakmamak için çalışmaya devam ettiklerini belirterek, "81 ilde gerçekleştirdiğimiz teşkilatlanmayla ulaşmadığımız bir çocuğumuz kalmasın istiyoruz. Günde 1500 çocuğumuz atletizm yapıyor, bin çocuğumuz voleybol, 1500 çocuğumuz basketbol oynuyor. Cumhurbaşkanımızın, Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç ve Spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan'ın destekleriyle, bugün imkan ve olanak anlamında hiçbir sıkıntımız bulunmuyor." dedi.

Sporla sadece çocukların değil, ailelerin de hayata bağlandığını dile getiren Aydın, "Zihinsel engelli çocuklarımızın meslek sahibi olma şansları bulunmuyor ama aldıkları madalyalarla dünyaları değişiyor. Aileler artık engelli çocuklarından utanmıyor. Biz sadece, verilen destekleri yerine getirmek için aracılık yapıyoruz. Bu sadece spor yaptırmak değil, aynı zamanda büyük çaplı bir sosyal sorumluluk projesidir." diye konuştu.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk ise şunları söyledi:

"Engelli bir çocuk babası olarak şunları söyleyebilirim; her engelli bireyimizin, fiziksel, görme, işitsel ya da özel sporcular olarak adlandırdığımız özel çocuklarımızın, hepsinin yaşadıkları kentlerde yapabilecekleri spor branşları var. Anne babaların, engelli çocuklarının spor yapması için ön ayak olması lazım. Mutlaka çocuklarının yapabileceği bir spor branşı vardır. Bu hem bizim yeni sporcular kazanmamız açısından hem de aile ve çocukların rehabilitasyon süreci açısından çok faydalı olacaktır."

Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin de 10-16 Mayıs tarihlerinde kutlanan Engelliler Haftası'nda, engellilerin hayatta karşılaştığı zorlukların çözümüne yönelik etkinlikler yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Federasyon olarak, bunun sadece yılın belli dönemlerinde değil, bunun bütün yıla yayılarak yapılmasını, engellilerin karşılaştığı zorlukların çözüme kavuşmasını istiyoruz. Ülkemizde 8 milyona yakın engelli var. Bunların ailelerini de düşünürsek, doğrudan birçok kişi zorluk yaşıyor. Son dönemde engelliler adına olumlu birçok çalışma yapıldı. 2005 yılında engellilerle ilgili yürürlüğe giren yasa önemli avantajlar sağladı. Bunların büyük bölümü sağlık, istihdam, eğitim alanında oldu. Bu tür çözüm odaklı çalışmalar spora da yansıdı."

2016 Rio Paralimpik Oyunları'na bugüne kadar 37 sporcu ile kota aldıklarını belirten Çetin, şu ifadeleri kullandı:

"İnşallah altın madalyalarla döneceğiz. Rakamları kıyasladığınızda engellilere fırsat verildiğinde neler yapabileceğini görürsünüz. Dolayısıyla engellilerin spor aracılığıyla sosyal yaşama dönmesi için herkesin elinden geleni yapması lazım. Federasyon olarak engellilerin spora teşviki amaçlı birçok projemiz var. Destek veren herkese teşekkür ederim."

İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir ise 10 bin 259 ile en fazla lisanlı sporcuya sahip federasyonlar arasında yer aldıklarını kaydetti.

2017 Defolimpik Oyunları'nın Samsun'da yapılacağını hatırlatan Kihtir, "Voleybol, basketbol ve futbol takımlarımızla zaten kota almıştık. Ev sahibi olduğumuz için diğer branşlarda da katılım hakkımız var. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Ev sahibi olma yolunda emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyorum ve tüm engelli vatandaşlarımızın haftasını kutluyorum. Bu vesileyle de İran'da yapılan Dünya İşitme Engelliler Şampiyonası'nda kazandığımız madalyaları, engelliler camiasına armağan ediyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.