Srebrenitsa hatırlanmazsa Suriye'de katliamlar devam edecek

Srebrenitsa hatırlanmazsa Suriye'de katliamlar devam edecek
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Küresel topluluk, derin sessizliğinin Srebrenitsa'daki katliama nasıl yol açtığını hatırlayamazsa Suriye'de de benzer katliamlar yaşanmaya devam edecek." uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Küresel topluluk, derin sessizliğinin Srebrenitsa'daki katliama nasıl yol açtığını hatırlayamazsa Suriye'de de benzer katliamlar yaşanmaya devam edecek." uyarısında bulundu.

Kalın, Daily Sabah gazetesi için kaleme aldığı "Srebrenitsa'dan Suriye'ye: Alınmayan Dersler" başlıklı makalesinde, Birleşmiş Milletler'in (BM) gözleri önünde Bosna'nın doğusunda yer alan Srebrenitsa'daki soykırımın üzerinden 21 yıl geçtiğini hatırlattı.

Nazilerin 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupalı Yahudilere uyguladığı soykırımdan hiç de farklı olmayan bir biçimde 8 binden fazla Bosnalı erkek ve çocuğun öldürülmesine uluslararası sistemin devasa boyuttaki başarısızlığının yol açtığına işaret eden Kalın, şunları kaydetti:

"Benzeri bir insani trajedi, savaşın altıncı yılına girdiği Suriye'de yaşanıyor ve yine uluslararası sistem, BM, Avrupa, ABD ve dünyanın geri kalanının gözleri önünde bunun olmasına izin vermeyi yeğliyor. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın ortasında yaşanan en büyük katliam olan Srebrenitsa ile yakın tarihin en ölümcül savaşı olan Suriye'yi birbirine bağlayan şey, uluslararası sistemin savaş, devlet terörü ve insanların yaşadığı ızdıraba son vermekteki ortak başarısızlığıdır."

Kalın, "Srebrenitsa soykırımından ve Bosna savaşından gereken dersleri aldık mı? O günden bu yana yaşanan çatışmalara ve katliamlara bakarsak, bu soruya olumlu bir cevap vermek gerçekten zor. İnsanlığa karşı bu menfur suçları işleyenler, adalet önüne çıkarıldı mı? Bu sorunun cevabı da şüpheli." diye yazdı.

-Benzer katliam Suriye'de-
Benzer katliamların 20 yıl sonra Suriye'de yeniden işlendiğini kaydeden Kalın, Beşşar Esed rejiminin Suriye'de binlerce insanı tüm uluslararası sözleşmeleri ihlal ederek, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işleyerek katlettiğine dikkati çekti.

Kalın, makalesine şöyle devam etti:

"Sivilleri koruması gereken uluslararası sistem ise reel politik ve stratejik denge adına Suriye halkının acılarına ve toptan yok edilmesine karşı kayıtsız bir tutum izliyor.. Eğer uluslararası sistem, 1990'larda farklı bir yol izleseydi Srebrentisa'da 8 binden fazla ve Bosna'nın geri kalanında da çok sayıda hayat kurtarılırdı. Benzer bir trajedi Suriye'de yaşanıyor. Üzerinden 20 yıl geçen Srebrenitsa'dan bir-iki ders aldığımızı temiz bir vicdanla söyleyebilmemiz için daha kaç insanın ölmesi gerekiyor?"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.