Steinmeier ve Ayrault Ukrayna'da

Steinmeier ve Ayrault Ukrayna'da
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Ukraynalı mevkidaşı Pavel Klimkin ile görüştü

KİEV (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de resmi temasları çerçevesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin ile bir araya geldi.

Görüşme sonrasında Ayrault ve Klimkin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ukrayna siyasetinin fırtınalı bir havayı andırdığını söyleyerek, Avrupa’nın ülkedeki gelişmeleri dikkatle izlediğini, ülkedeki mevcut siyasi durumun kendilerinde rahatsızlık oluşturduğunu ifade etti.

Steinmeier, “Ukrayna’da reformların gerçekleşmesini ve reform çalışmalarının durmamasını istiyoruz. Bunun için siyasi istikrar gerekiyor ancak ekonomik reformların da devam etmesi zaruri” şeklinde konuştu.

Paris’te 3 Mart'ta yapılacak Normandiya Dörtlüsü Dışişleri Bakanları toplantısında kararlı bir adım atacaklarını bildiren Steinmeier, bu toplantıdan Ukrayna’da, Avrupa’da ve dünyadaki herkesin güvenliğiyle ilgili başarı beklediğini kaydetti.

Avrupa’nın, Donbas’ta ateşkesin ihlalini kabul etmeyeceğinin de altını çizen Steinmeier, şöyle devam etti:

"Paris’teki buluşmamız esnasında gerekli uzlaşmayı elde edeceğimizi düşünüyoruz. Biz ortak bir tutum üzerinde anlaşacağız ve tüm sıkıntıların üstesinden gelebileceğiz."

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault da Ukrayna’da siyasi reformların kararlı ve sürekli bir şekilde gerçekleşmesini kendileri gibi tüm uluslararası toplumun da gerekli gördüğüne dikkati çekerek, “Devam eden reformlar ve Minsk sürecini içeren reformlar Ukrayna ve Ukrayna halkı için gereklidir. Ukrayna için en kötü senaryo nehrin derin olmayan orta kısmında kalmasıdır” dedi.

Ukrayna’da reformların yarısının gerçekleşmesine rağmen Donbas’taki durumun çözülmediğini anımsatan Ayrault, Normandiya formatında görüşmelerin Minsk Anlaşması'nın uygulanması sürecinde etkin olacağını dile getirdi. Ayrault, “Bütün zorluklara rağmen Fransa ve Almanya Ukrayna’ya inanmaya devam ediyor. Ülkelerimiz Ukrayna’ya yardım etmeye her zaman hazır” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin de Ukrayna’nın doğusundaki krize çözüm getirmesi bakımından Minsk Anlaşması'nın önemine dikkati çekerek, anlaşmanın şartlarının yerine getirilmesi halinde Donbas’ta istikrarın sağlanacağını söyledi. Klimkin, “Bunun için öncelikle gerçekten bölgede güvenliği sağlamak gerekiyor ve bu mümkündür. Ancak Donbas’ta Rus birlikleri ve işbirlikçilerinin bulunmaması, bölgeye silah ve asker sevkiyatının engellenmesi ile güvenlik sağlanabilir” şeklinde konuştu.

Ülkede anayasa değişikliklerinin Minsk Anlaşması'nın bir parçası olduğuna işaret eden Klimkin, bunun Donbas’ta yaşayan halkın geleceğini belirlemesi için bir şans olduğunu vurguladı.

Steinmeier ve Ayrault daha sonra Ukrayna Parlamentosuna geçerek, Parlamento Başkanı Vladimir Groysman ve siyasi parti temsilcileri ile bir araya geldi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.