STK’lardan Tacikistan raporu

STK’lardan Tacikistan raporu
Tacikistan İnsan Hakları İnceleme Heyeti Raporu: "Tacikistan hükümeti, halkına uyguladığı tüm baskılara son vermelidir, Tacikistan İslami Diriliş Partisi’nin yönetici ve üyeleri ile diğer tüm düşünce suçluları derhal serbest bırakılmalıdır. Öldürme, işken

İSTANBUL (AA) - Tacikistan'a giden hukukçu sivil toplum temsilcilerinden oluşan Tacikistan İnsan Hakları Heyeti, ülkede yaşananlara dair hazırlanan inceleme raporunu açıkladı.

Tacikistan İslami Diriliş Partisi’nin Eylül 2015’te kapatılması, üyelerinin hapsedilmesi, hapiste tutulan kişiler hakkında insan hakları ihlalleri ve Müslüman Tacik halkına yönelik baskılarla ilgili gündem oluşması üzerine, Türk ve Rus avukatlardan oluşan Tacikistan İnsan Hakları İnceleme Heyeti, 21-23 Ocak tarihlerinde bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Heyet, yaptığı ziyaretin ardından Tacikistan’da yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu, Fatih’te düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna duyurdu.

Uluslararası Hukuk Merkezi Başkanı Cihat Gökdemir, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada Müslümanlara yapılan zulmün yalnızca Suriye ve yakın coğrafyada değil, hala Rusya'nın etkisi altında olan ülkelerde de devam ettiğini söyledi.

Tacikistan'da yaşanan ihlallerin artık katlanılmaz boyuta geldiğini ifade eden Gökdemir, dünya kamuoyunun baskısı olmadan Tacikistan'daki zulümlerin bitmeyeceğine inandıklarını dile getirdi.

Gökdemir, "Dünyadaki tüm İslami hareketlere karşı son zamanlarda bir maymuncuk var, DAEŞ. Aynı şeyi Tacikistan'da da uyguluyorlar. Tacikistan'daki Müslümanlara son zamanlarda yapılan baskılara, Suriye'deki DAEŞ'e adam gönderdikleri gerekçe gösteriliyor" dedi.

Tacikistan'daki Müslümanların, çocuklarını ücretsiz dini eğitim imkanı sağlayan ülkelere gönderdiğini anlatan Gökdemir, DAEŞ gerekçe gösterilerek buna da izin verilmediğini söyledi.

Yeryüzü Avukatları Derneği Üyesi Ömer Faruk Yıldırım da, Tacikistan’daki ifade, inanç ve örgütlenme özgürlüğü üzerine bilgi verdi.

Yıldırım, Tacikistan'da Müslümanların karşılaştığı en önemli sorunlardan birinin camiler ve İslami merkezlerin yıkılması olduğunu belirtti.

İlim talebelerinin teröristlik ve aşırılık suçlamasıyla karşılaştırıldıklarını ifade eden Yıldırım, "Müslüman kızların başörtüsü takması engelleniyor. Yüzlerce öğrenci, dini okullardan çıkarılıyor. Çocuklar ve gençlerin camilere girmesi yasaklanıyor. Sakal kesilmesi mecbur tutuluyor. Başörtüsüne karşı şiddetli bir kampanya yürütülüyor" diye konuştu.

Yıldırım, ülkedeki bazı dergi ve gazetelerin ifade özgürlüğünün engellendiğini kaydetti.

Toplantıda ayrıca Yeryüzü Avukatları Derneği Başkanı Cavit Tatlı, Tacikistan'da geçmişten günümüze yaşanan olaylarla ilgili bilgi verirken, Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Gülden Sönmez ülkedeki ölüm, yaralanma, işkence olaylarını, Rusya Avukatlar Birliği Üyesi Dagir Khasavov ile Uluslararası Hukukçular Birliği Üyesi Emine Yıldırım da Tacikistan ziyaretinde yaşadıklarını ve ülkedeki hukuk sistemine ilişkin gözlemlerini anlattı.

- Raporun sonuç bölümünden

Heyet tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümünde, şu ifadelere yer verildi:

“Tacikistan hükümeti, halkına uyguladığı tüm baskılara son vermelidir, Tacikistan İslami Diriliş Partisi’nin yönetici ve üyeleri ile diğer tüm düşünce suçluları derhal serbest bırakılmalıdır. Öldürme, işkence ve tüm insanlık suçlarından sorumlu olanlar cezalandırılmalıdır. Tacikistan’da yaşanan insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi ve sonuçlarının giderilmesi için başta gözaltı merkezi ve hapishanelerde inceleme dahil olmak üzere insan hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları, hukuk kuruluşları ve insan hakları savunucuları heyetler oluşturarak Tacikistan’a gitmeli, ihlallerin son bulması için girişimde bulunmalıdır. İslam dünyası, Tacikistan’da yaşanan ihlallerin izale edilmesi için derhal gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Bir siyasi partinin kapatılmasına karşı doğu ya da batıdaki tüm siyasi partiler karşı çıkmalı, bu konuda hükümetleri harekete geçirmelidirler. Tüm kadınlar, Tacikistan'da tutulan kadınların serbest bırakılması için dayanışma içerisinde olmalıdır. Gazeteciler ve gazeteci örgütleri, Tacikistan'da tutulan gazeteciler için dayanışma içerisinde olmalıdır.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.