STRESE SARI KANTARON TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA LAVANTA

STRESE SARI KANTARON TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA LAVANTA
Fitoterapist Filiz Balık’tan sakin bir gün ve rahat bir uyku için esansiyel yağ formülü, ya da “Stresliyim, üstüme gelme kalbini kırarım” diyenlere yepyeni bir tedavi yöntemi sunuyor. 

Röportaj: ALİ ULURASBA-PUSULA

Aslına bakarsanız ne bilim yetersiz, ne tıp çaresiz ama bir çok hastalık önlenebildiği gibi bir çok hastalığın henüz ismi bile konulmuş değil. İnsan olarak her zaman bilimden, tıptan yanayızdır ancak günlük hayatın içinde her zaman hastaneye, doktora gitmek, şehrin o karmaşasında insanı daha da hasta etmiyor mu? Ediyor. Peki, bu karmaşık hayatın stresinden ve stresin kötü sürprizlerle gelen yan etkilerinden kurtulmak için banyo yaptığımız suya bir kaç damla “Şu bitkiden atın kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz” deseydik inanır mıydınız?

SAĞLILI YAŞAMDA İNSANLARIN YENİ GÖZDE METODU FİTOTERAPİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün de artık kabul ettiği, kimilerince alternatif tıp, kimilerince bitkilerin eski metotlarca çok çeşitli rahatsızlıklarda kullanılması, şimdilerde tartışılmıyor bile. Bir süre önce yer yerinden oynamıştı “alternatif tıp olmaz” diye. Zaten alternatif bir tıp da yok. Tıp da doğadan, doğanın biliminden besleniyor bir bakına. Dolayısıyla bütün dünyada kabul gören bir alan haline geldi Fitoterapi. Yani tıbbi bitkilerle sağlıklı bir yaşam ve güzellik tedavileri deyin veya kürleri ya da terapileri deyin…

Türkiye’nin neredeye ilk Fitoterapistlerinden Filiz Balık. Yıllardır insanlara sağlıklı yaşam iksirleri mi demeliyim, yoksa ecza mı veya ilaç mı? Fitoterapist Filiz Balık, belki binlerce yıldır insanların saksılarında bile yetişen bitkilerden, kadın, erkek, çocuk, yaşlı genç, herkese danışmanlık yapıp, terapi uyguluyor. İnsanlar sonuçlarından oldukça memnun.

fitoterapist-filiz-balik.jpg

ŞEHİRDE YAŞAYALIM TAMAM DA STRESİ NE YAPACAĞIZ?

Peki, bunlar etkili mi? Yani Fitoterapi, hayatımıza yeni ve sağlıklı bir anlam kazandırabilir mi? “Günümüzde büyük şehirlerde yaşamanın en büyük zorluklarından biri de etrafımızda oluşan pek çok stres faktörüyle baş etmeye çalışmaktır” diyor Filiz balık ve doğrudan konuya giriyor.

Şehirde yaşamanın bir bedeli var. Aslında sadece şehirlerin bu anlamda sicilinin bozuk olması bir yana, artık kırsal alanlarda, köylerde de, genelde insanlar stresli. Çünkü artık çalışmadan, üretmeden neredeyse kazanma mümkün değil, “Azıcık aşım, ağrısız başım” dönemi biteli epey oluyor. Hayatın hiçbir alanı nadasa bırakılmayacak kadar değerlendi. İnsan dinlenemiyor. Sadece dinlenememek mi, “İş hayatının getirdiği yoğun ve gergin bir günün üstüne eve ulaşmaya çalışırken içinde kaybolduğumuz trafik keşmekeşi... Radyodan gelen benzine zam haberiyle hayatın pahalılığı düşer aklımıza... Gelecek kaygısına kapılıp omuzlarımızda ağır bir yükle kapımızdan içeri girerken, tükenmişlik sendromuyla baş başa kalabiliriz” diyor Fitoterapist Balık.

ÖNCE DOKTOR FİKRİ SONRA BİTKİ TERAPİSİ

Hayvanları sütten yumurtadan kesen, etini sasılaştıran stres, insanın da belini büküyor. Stresi yediden yetmişe bilmeyen de yok. Ancak stresle mücadele yöntemi herkes için aynı mı? Fitoterapist Balık, “Stres aslında her insan için içgüdüsel doğal bir duygudur. Uzun süreli yaşanırsa sadece psikolojik sorunlara yol açmakla kalmaz. Çarpıntı, tansiyon, ülser, baş ve mide ağrısına neden olabilir” cevabını verirken, stresle başa çıkmanın yollarını da gösteriyor ve şöyle diyor: Stresle başetmek için doğal yöntemler arayanlara yardımcı olabilecek çeşitli bitkilerimiz var. Yalnız düzenli ilaç kullananların sakinleştirici etkisi olan bu bitkileri kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Kullandıkları ilaçlardaki etken maddeler bu bitkilerde de bulunduğundan fazla dozda etken madde vücutlarına almış olacakları için, zararlı olabileceğini bilmelidirler.”

lavanta.jpg

“STRESYİLİM ÜSTÜME GELME KALBİNİ KIRARIM!” DİYENLERE ESANSİYEL YAĞ

Peki, bizi kırmızı görmüş boğa gibi yapan stresle nasıl baş ederiz? Hangi bitkiler hangi ruh sıkıntımızı giderir. İşte, kendisine daha ayrıntılı fitoterapi bilgileri için internet üzerindeki adreslerinden de ulaşabileceğiniz Fitoterapist Filiz Balık’ın bazı önemli, insanı sıkıntıdan kurtaracak, sağlıklı bir psikoloji için pratik önerileri:

SARI KANTARON: Anksiyete ve depresyon tedavisinde kullanılan bitkinin stres azaltıcı olduğu tespit edilmiştir. Çayını içmeniz sizi rahatlatmaya yetecektir.

ZENCEFİL: Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz. Detoks yardımcısı ve kanserden koruyucu özellikleriyle bilinen zencefil çayı rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

PAPATYA: Stresli bir günün ardından dinlenmek istiyorsanız depresyon ve kaygınızı hafifleten yatıştırıcı bir kokusu vardır. Çayını içmek sizi rahatlatacaktır.

MELİSA: Limongillerden aroması ile içimi zevkli melisa çayı stresle başetmenize ve gevşetici etkisiyle rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır.

LAVANTA: Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle ünlü bir esansiyel yağı vardır. Koklamanız yeterlidir.

BERGAMOT: Aromaterapide depresyon tedavisinde kullanılır. Esansiyel yağının sakinleştirici etkisi vardır. Banyo suyunuza 5 damla damlatmanız yeterli olacaktır.

OKALİPTÜS: Anksiyetenin en iyi çözümlerinden biridir. Esansiyel yağını kullanarak sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.

KEDİ OTU: Uykusuz ve huzursuz gecelerinize bir son vermek için doğal çare olarak kullanabilirsiniz. Sakinleşip rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.