Sudan Devlet Başkanı Beşir:

Sudan Devlet Başkanı Beşir:
"Suudi Arabistan'ın ülkemizdeki yatırımlarını destekleyeceğiz ve koruyacağız"

HARTUM (AA) - Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ülkesindeki Suudi Arabistan yatırımlarını destekleme ve koruma sözü verdi.

Maliye ve Yatırım Bakanlıklarının, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ile ortaklaşa düzenlediği "Sudan Yatırım Forumu'nun" açılışında konuşan Beşir, Arap yatırımcılara Sudan'ın yer altı ve yer üstü zenginliklerinden istifade etme çağrısında bulundu.

Hükümetin, yatırım ortamı oluşturmak, ülkelerle karşılıklı ticaret hacmini artırmak için bazı uygulamaları bulunduğunu ve kanunların yürürlükte olduğunu ifade eden Beşir, Suudi Arabistan'la ülkesinin işbirliğini överek, "Yatırımda çok iyi bir ortağımız olan Suud Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud'un çabalarını takdirle karşılıyoruz. Biz de Suudi Arabistan'ın ülkemizdeki yatırımlarını destekleyeceğiz ve koruyacağız" dedi.

Beşir, ayrıca Arap Birliği'nin geçen yıl benimsediği Gıda Güvenliği Girişimi'ne hükümetin bağlı olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim el-Assaf da ülkesinin Sudan'la ortak yatırımı geliştirme ve sermaye akımını artırma konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Assaf, ülkesindeki iş adamlarını Sudan'da yatırıma teşvik etti.

Suudi Arabistan'ın İran'la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Bahreyn ve Sudan da İran ile diplomatik ilişkilerini durdurduğunu duyururken, Birleşik Arap Emirlikleri diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme kararı almıştı.

Yatırım Bakanlığı'nın verilerine göre Suudi Arabistan'ın Sudan'da yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.

Suudi Arabistan'ın geçen ay aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından İran'ın olaya tepki göstermesi ve Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binasının göstericilerce ateşe verilmesinin akabinde Suudi Arabistan'ın yanı sıra Sudan da İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurmuştu. Sudan'ın attığı bu adım, "Suudi Arabistan'la yakınlaşmaya çalışmak" olarak yorumlanmıştı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.