Sudan-Güney Sudan gerginliği

Sudan-Güney Sudan gerginliği
Sudan hükümeti, ülkesindeki Güney Sudanlılara yabancılar hukukuna göre muamele etme kararı aldı

HARTUM (AA) - Sudan hükümeti, ülkede bulunan Güney Sudan vatandaşlarına yabancılar hukukuna göre davranma kararı verdi.

Sudan Haber Ajansı SUNA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, ülkede ikamet eden Güney Sudan vatandaşlarının eğitim ve sağlık hizmetinden "yabancı" hükmüyle faydalanmaları yönünde karar aldı.

Bakanlar Kurulu ayrıca, Güney Sudan vatandaşlarının kimliklerinin kontrol edilmesi ile pasaport ve vize taşımayanlarla ilgili gerekli işlemlerin başlatılması yönünde de karara vardı.

Bu kararla binlerce kişinin, Güney Sudan savaşının patlak vermesinin ardından Hartum yönetiminin kendilerine tanıdığı "vatandaşlık" statüsünden artık yararlanamayacakları anlamına geliyor.

Sudan hükümeti bugün, Güney Sudan'ın isyancılara desteğini kesmemesi halinde sınır kapılarını yeniden kapatma yönünde karar almıştı. Sudan Devlet Başkanı Beşir, ocak ayında Güney Sudan ile beş yıldır kapalı tutulan sınır kapılarının açılması yönünde talimat vermişti. Güney Sudan, 2011 yılında yapılan referandum sonucunda Sudan'dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.