Sudan hükümetinin muhaliflerle barış müzakereleri

Sudan hükümetinin muhaliflerle barış müzakereleri
Sudan'da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi yetkilisi Aceb, muhaliflerin yol haritasını imzalama konusunda bir irade ortaya koyamayacağını ve kararın Güney Sudan hükümetinin elinde olduğunu söyledi

Sudan'da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi yetkilisi Ambli el-Aceb, muhalefetin yol haritasını imzalama iradesinin bulunmadığını, bu kararı ancak onları destekleyen Güney Sudan hükümetinin verebileceğini iddia etti.

Aceb, Hartum'da düzenlenen Yol Haritası Sempozyumunda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin Güney Sudan'ı, Sudanlı isyancıları destekleme ve barındırmayla suçladığını belirtti.

Güney Sudan'ın hala Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'i (SPLM-N) desteklediğini ifade eden Aceb, "Bu nedenle SPLM-N yönetimi Güney Sudan hükümetinden izin almadan yol haritasını imzalama yetkisine sahip değil" dedi.

Aceb, partisinin yol haritası üzerinde herhangi bir düzenlemeye gidemeyeceğini belirterek, Afrika Birliği'nin belirlediği takvime uymadıkları için muhaliflere yaptırım uygulanması gibi bir durum olmasını tahmin etmediğini kaydetti.

Ulusal Kongre Partisi yetkilisi Ambli el-Aceb, başta ABD ve ingiltere olmak üzere yol haritasının bölgesel ve uluslararası güçlerin desteğiyle ortaya konulduğunu ifade etti.

Afrika Birliği Sudanlı muhaliflerden 28 Mart'a kadar yol haritasını imzalamalarını istemişti.

Sudanlı muhalifler, bugün ülkede kalıcı barış için sunulan ve hükümetin imzaladığı yol haritasını kabul etmedikleri ancak ateşkesin sağlanmasıyla insani yardımların ulaştırılmasında istekli oldukları bildirmişti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 18 Mart'ta başlayan barış görüşmeleri çerçevesinde Sudan hükümeti ile Afrika Misyonu arasında 21 Mart'ta Sudan'da kalıcı barış için bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldığı, muhalif grupların ise yol haritasını daha sonra imzalamayı taahhüt ettiği bildirilmişti.

Sudan'ın Darfur bölgesinde Adalet ve Eşitlik Hareketi, Sudan Kurtuluş Hareketi ve Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nu bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.