Sudan'daki Olaylar

Sudan'daki Olaylar
Sudan'ın Darfur bölgesinde önceki gün düzenlenen saldırıda Mısır'a ait askeri araçların kullanıldığı iddia edildi

HARTUM (AA) - Sudan Devlet Başkanı'nın Darfur bölgesindeki diplomatik iletişim ve müzakereden sorumlu temsilcisi Eymen Hasan Ömer, isyancı grupların önceki gün Darfur'da gerçekleştirdiği saldırıda Mısır'a ait zırhlı araç ve ekipman kullandığını iddia etti.

Ömer, başkent Hartum'da düzenlediği basın toplantısında, "Mısır'ın, Libya'daki müttefiki emekli General Halife Hafter'e ve Güney Sudan'a silah desteğinde bulunduğunu biliyoruz." dedi.

Ömer, isyancı güçlerin Güney Sudan ve Libya'dan eş zamanlı olarak ülkeye girdiğini aktararak, "Mısır'ın Hafter'e destek verdiği aşikar olan bir durum. Üstelik bunu yaparken de Sudanlı isyancıların Hafter'le birlikte savaştığını biliyor. Mısır'ın bu isyancı güçleri nasıl desteklediğini bilmiyoruz ancak saldırıda kullanılan zırhlı araçlar Mısır'a ait idi." diye konuştu.

Darfur'da yaşanan çatışmaları, isyancı grupların, "uluslararası toplumu, Sudan'ın ateşkese uymadığına inandırma ve böylece ABD'nin Sudan üzerindeki yaptırımlarının kaldırılmasını engelleme" çabası olarak tanımlayan Ömer, hükümetin ateşkesi ihlal etmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Ömer, Almanya'nın başkenti Berlin'de, geçen cuma, Adalet ve Eşitlik ve Sudan Kurtuluş hareketleri ile hükümeti temsil eden heyetler arasında gerçekleşen görüşmelere de değindi.

Hükümetin Almanya'nın sunduğu öneriyi kabul ettiğini ancak söz konusu iki hareketin bunu reddederek alternatif bir öneri getirdiğini ifade eden Ömer, ancak Doha bildirisinin temel alınmadığı hiçbir önerinin hükümet tarafından kabul edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Sudan ordusu, cumartesi günü, Darfur'da "paralı asker" olarak tanımladığı silahlı güçlerle çatışmaya girildiğini duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.