Sudan'dan ABD'ye tepki

Sudan'dan ABD'ye tepki
Sudan, ABD'nin Darfur referandumu ile ilgili tutumu nedeniyle Hartum maslahatgüzarının yerine geçici olarak görev yapan Moeling'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı

HARTUM (AA) - Sudan Dışişleri Bakanlığı'nın, ABD'nin Hartum maslahatgüzarının yerine geçici olarak görev yapan Benjamin Moeling'i ülkesinin Darfur referandumu hakkındaki tutumuyla ilgili bakanlığa çağırarak, protesto ettiği bildirildi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ali Sadık, yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin Hartum maslahatgüzarının yerine geçici olarak görev yapan Moeling'in bakanlığa çağrıldığını belirtti.

Sadık, Dışişleri Bakanlığı Vekili Abdulgani en-Naim'in, Moeling'e, ABD'nin referanduma ilişkin açıklamasını şiddetle kınadıklarını ve bunun özellikle barış çabalarına aykırı olduğunu ilettiğini kaydetti.

ABD'nin açıklamasının "yanlış mesaj" verdiğini kaydeden Sadık, söz konusu referandumun, uygar halkların mekanizması ve amaçlara ulaşmak için kullanılan bir araç olarak ''tüfekten daha iyi bir seçenek'' olduğunu kaydetti.

Sadık, bakanlığa çağrılan Moeling'ın, ülkesinin kargaşayı körüklemesini değil, Sudan'daki barış ile Darfur sorununun çözümünde aktif katkı sağlamasını umduğunu belirttiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, dün söz konusu Darfur referandumunun bölgedeki barış sürecini "baltalayacağı" ve bu şartlarda referandumun halkın iradesinin güvenilir bir ifadesi olarak kabul edilemeyeceğine yönelik açıklama yapmıştı.

Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinde idari yapıda değişikliğe gidilip gidilmemesiyle ilgili halk oylaması yapılıyor. Dün yerel saatle 08.30'da başlayan referandum yarın da devam edecek.

Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'in yönetime geldiği 1989'dan beri Sudan ve ABD arasındaki ilişkiler gergin. Sudan'ı 1993 yılında terörü destekleyen ülkeler listesine alan ABD, 1997'den beri Sudan'a ağır ekonomik ambargo uyguluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.