Sudan'ın Darfur Bölgesinde Ateşkes

Sudan'ın Darfur Bölgesinde Ateşkes
Darfur bölgesindeki yönetim karşıtı Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Sudan Kurtuluş Hareketi 6 ay süreyle tek taraflı ateşkes ilan etti

HARTUM (AA) - Sudan'ın Darfur bölgesindeki yönetim karşıtı Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Sudan Kurtuluş Hareketi, tek taraflı olarak 6 ay ateşkes kararı aldı.

Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Minni Arko Minawi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketinden yapılan ortak açıklamada, iki hareketi temsil eden heyetin, 1-3 Mayıs tarihlerinde Fransa'nın başkenti Paris'te Birleşmiş Milletler (BM)-Afrika Birliği Ortak Barış Gücünün (UNAMID) Darfur Temsilcisi Jeremiah Nyamane Kingsley Mamabolo ile bir araya geldiği kaydedildi.

Darfur sorununun çözümü için kapsamlı ve adil barışa bağlı olunduğuna dikkat çekilen açıklamada, Darfur'da tek taraflı olarak 6 ay ateşkes ilan edildiği ve ateşkesin bu geceden itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi.

Açıklamada, UNAMID'ın Darfur ile Sudan'ın diğer bölgelerinde barışın sağlanması için harcadığı çabalardan övgüyle söz edilerek, yol haritasına bağlı olunduğu vurgulandı.

Sudan hükümeti, 2003'ten bu yana 3 isyancı hareketle mücadelesini sürdürdüğü Darfur da dahil ülkedeki çatışma bölgelerinde ilan ettiği ateşkesin geçen ocak ayında 6 ay daha uzatılmasına karar vermişti.

Sudan, 2011'de Katar'ın ara buluculuğunda Darfur'daki küçük grupları bünyesinde barındıran Özgürlük ve Adalet Hareketi ile barış anlaşması imzalamıştı.

Darfur bölgesinde, 2003 yılından bu yana hükümete karşı silahlı mücadele veren "Adalet ve Eşitlik", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" ise anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Çeşitli ülkelerden 20 bin askeri bünyesinde barındıran UNAMID, 2007 yılından bu yana Darfur'da barış ve istikrarın sağlanması amacıyla görev yapıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.