Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi
Zirve kapsamında, Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi için kadınlara yönelik belirlenen 15 politika önerisi ortaya konuldu

İSTANBUL (AA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

TÜRKONFED açıklamasına göre, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliğiyle düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi'nde, kadının her alanda güçlendirilmesinin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinin ve kadın-erkek fırsat eşitliği sağlanmasının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada önemi incelendi.

Gerçekleştirilen panellerde nitelikli eğitim, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, sorumlu üretim ve tüketim ile barış ve adalet alanlarında kadınlara yönelik alınabilecek aksiyonlar belirlendi.

Zirve sonucunda, Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi için kadınlara yönelik belirlenen politika önerilerinin hayata geçirilmesi gerekliliği ortaya konuldu.

Sonuç bildirgesinde de yer alan 15 politika önerisi şöyle sıralandı:

"Toplumsal cinsiyet eşitliği öncelikli hedef olmalıdır. Kadın çalışan kotası konmalıdır. Kadın girişimcilerin desteklenmesi teşvik edilmelidir. Kadın istihdamında kayıt dışı oranı azaltılmalıdır. Doğum borçlanması primleri devlet tarafından ödenmelidir. Çocuk bakım hizmetleri ve kreş yardımı sgk kapsamına alınmalıdır. Kadın ve aile dostu işletmelerin sayısı artırılmalıdır. Bakım sigortası oluşturulmalıdır. Nitelikli bakım personeli yetiştirilmelidir. Eşit işe eşit ücret uygulaması hayata geçirilmelidir. Kadınların mesleki ve teknik eğitim almaları sağlanmalıdır. Kadınların eğitim hayatında devamlılığı için yasal mevzuatlar devreye alınmalıdır. Toplumun zihniyet değişimi ve dönüşümü için adımlar atılmalıdır. Çocuk gelin sorunu yasalarla çözülmelidir. Rol model başarılı kadınların sayısı artmalıdır."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.