"Sürdürülebilir Kalkınma için Gündem 2030" Toplantısı

"Sürdürülebilir Kalkınma için Gündem 2030" Toplantısı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı:- "Türkiye, resmi kalkınma yardımlarını 2015 yılı itibarıyla 3,9 milyar dolara ulaştırmıştır"- "Geçen yıl Türkiye G20 Dönem Başkanlığı sırasında kalkınmayı G20 gündeminin merkezine yerleştirmiştir ve sürdürülebilir kalkınma

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'nin resmi kalkınma yardımlarının 2015 yılı itibarıyla 3.9 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bakan Sarı, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma için Gündem 2030" başlıklı Yüksek Düzeyli Tematik Toplantı'da yaptığı konuşmada, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin iddialı bir çerçeve sunduğunu belirterek, 2016 yılının uygulama yılı olduğunu kaydetti.

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin zamanında uygulanabilmesi için hükümetlerin güçlü bir şekilde sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Sarı, "Ortaklıkların ve kaynakların harekete geçirilmesi anahtar öneme sahiptir. Ancak, mevcut finansman ve yatırım eğilimleri hedeflerin finansmanını sağlayabilmekten çok uzaktır." dedi.

Sarı, resmi kalkınma yardımlarının, başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere, pek çok ülkenin kalkınma çabalarının desteklenmesi için önemli bir kaynak olduğuna vurgu yaparak, en az gelişmiş ülkelere sağlanan resmi kalkınma yardımlarındaki azalma eğiliminin durdurulması gerektiğine işaret etti.

"Türkiye, resmi kalkınma yardımlarını 2015 yılı itibarıyla 3,9 milyar dolara ulaştırmıştır." diye konuşan Bakan Sarı, özel sektörün kalkınmada oynayabileceği role de değindi. Sarı, Türkiye'nin, İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi'ne verdiği destekle bu alanda aktif bir rol oynadığını belirtti.

Sarı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) desteklenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "KOBİ’lerin küresel değer zincirlerine daha iyi entegre olmalarını ve finansmana erişim sağlamalarını desteklemeliyiz. Geçen yıl G20 Dönem Başkanlığımız sırasında bu konu üzerinde çok çalıştık ve İstanbul’da Dünya KOBİ Forumu’nun kurulmasını sağladık." dedi.

Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı süresinde kalkınmayı merkeze aldığını ifade eden Sarı, "Geçen yıl Türkiye G20 Dönem Başkanlığı sırasında kalkınmayı G20 gündeminin merkezine yerleştirmiştir ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini tüm ülkelerin takip ettiği bir evrensel çerçeve olarak teşvik etmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin gelecek ay ilk kez düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağını da anlatan Sarı, şunları söyledi:

"Sürdürülebilir kalkınma, karmaşık insani acil durumlarla başa çıkılamadığı sürece elde edilemez. Bu çerçevede, Türkiye mayısta İstanbul’da ilk Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacaktır. Aynı şekilde, en az gelişmiş ülkelerin sorunlarına eğilinmeden 2030 Gündeminin uygulanması konusunda anlamlı bir ilerleme kaydetmek zor olur. Bu nedenle, Dünya İnsani Zirvesi'nin hemen ardından Antalya’da en az gelişmiş ülkelere yönelik İstanbul Eylem Programı'nın uygulama durumunun gözden geçirileceği üst düzeyli kapsamlı toplantıya ev sahipliği yapacak olmaktan da memnuniyet duyuyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.