Sürdürülebilir su yönetimi programı

Sürdürülebilir su yönetimi programı
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)'nin ev sahipliğinde "Sürdürebilir Su Yönetimi" programı devam ediyor.

11 değişik ülkeden 35 ortağı ile yaklaşık 5 yıldır yoluna devam eden “Sürdürülebilir Su Yönetimi” konulu proje yapılıyor. Rektörlükte yapılan toplantıda, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, burada yürütülen çalışmalarla ilgili atık su sisteminin ve yüzeysel sularının izlenmesinin yani kanalizasyon kirlenmelerinin önüne geçmek amaçlı bir proje geliştirme çalışması yürüttüklerini ifade etti. Çalışmalar sonunda elde edilen projeyi AB proje kaynaklarına sunacaklarını belirten Aydın, “Bu çalışmaların sonunda denize akan yüzeysel sularda izleme çalışmaları yapılacak. Kaçak deşarjların tespiti mümkün olacak” diye konuştu.

Konya’nın geniş tarım alanlarına sahip olmasına rağmen, su kaynakları konusunda sıkıntılar yaşandığını kaydeden Aydın, “Eğer atık sular kalıcı zararlı maddelerden korunursa bunların sulamada kullanımı mümkün olacak. Ayrıca atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurlar daha temiz olacak çünkü kanalizasyona verilen zararlı kirleticiler arıtma tesisinde çamurda birikerek ayrılıyor. Dolayısıyla çamur tehlikeli atık sınıfına giriyor. Bu kirleticilerin kanalizasyon sistemine girmesi engellediği zaman çamurun da tarım alanlarında toprağı zenginleştirecek gübre olarak kullanılması mümkün oluyor” dedi.
Projenin sonunda elde edilecek olan kontrol sisteminin herhangi bir şehirde kaçak deşarjların tespitiyle ilgili uygulanabilecek bir çalışma olacağını kaydeden Aydın, bu araçla denizlere göllere boşalan derelerin de izlenebileceğini söyledi.
Mısır Ain Shams Üniversitesi Çevre Hidrolojisi bölümünden Prof. Dr. Ahmed Ali Hassan proje ile ilgili yaptığı açıklamada toplantının, 35 üniversitenin ortak konsorsiyum girişimleri ile yürütülen SWINDON/EXCEED projesi kapsamında yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Ahmed Ali Hassan: “Projede dünya çapında, Güney Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Sahra Altı Afrika bölgelerinden ülkelerin katılımcılarıyla işbirliği içerisinde ‘Çevresel Kirlilik, Atık Yönetimi ve Gelişen Ülkelerde Su Yönetimi gibi konularda çalışmalar, araştırmalar yürütmekteyiz. Burada, Konya’da ortak çalışma toplantısı için, MENA ülkeleri olarak: Mısır, Ürdün ve Türkiye olarak bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu toplantı ile birlikte önümüzdeki üç yıl boyunca bir araya geleceğimiz çalışmalar ile şehirlerdeki su sistemlerinde kirliliğin kontrolü ve iyileştirilmesi konusunda araştırmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.
Ürdün Mutah Üniversitesinden Hidro Jeolog Prof. Dr. Anwar Jiries ise projenin 6 yıl süreceğini belirterek, “Bizler, MENA ülkelerinden Mısır, Ürdün ve Türkiye’nin yer aldığı grup içerisinde farklı üniversitelerden uzmanların katılımıyla çevresel konular üzerinde ortak çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca bu çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz bulguları bölgesel idarelere sunmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Debik de konuşmasında 2008 yılında başlayan bu projenin Türkiye Mısır ve Ürdün ile ortaklaşa yürütüldüğünü belirterek, proje kapsamında sürdürülebilir su yönetiminin gelişmekte olan ülkelerde nasıl yapılabileceği konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Eyüp Debik, “Projeyle birlikte gelişmiş ülkelerin bilgi ve tecrübelerini gelişmekte olan ülkelere aktarmış olacağız” dedi.
İnnovasyon Araştırma Merkezi Yöneticisi olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Ürdün Üniversitesinden Prof. Dr. Anwa Hamaideh ise proje içerisinde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Prof. Dr. Anwa Hamaideh, "Birkaç hafta önce Ürdün’de gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu projenin bilgi ve tecrübeleri paylaşmak için çok iyi bir fırsat olduğu kanaatine vardık. Bilgi ve tecrübelerin transferi, araştırma guruplarının kurulması bu tür çalışmalar için çok önemli hususlardır” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.