Sürekli ciddi hastalık korkusu mu yaşıyorsunuz? Bu haberimizi mutlaka okuyun!

Sürekli ciddi hastalık korkusu mu yaşıyorsunuz? Bu haberimizi mutlaka okuyun!
 Editör
Sürekli olarak ciddi hastalıklara yakalanmaktan korkanlar, diğerlerine insanlara göre daha sağlıklı yaşamlar süremezler. Tam tersine “hastalık korkusu” hayatı zorlaştırır, hatta kısaltır.

Hipokondri (ingilizce: hypochondria) kişinin ciddi bir hastalığa yakalanma konusunda aşırı ve gereksiz endişe duyması durumudur.

Hipokondri hastaları sürekli olarak ciddi şekilde hastalanmaktan korkarlar. En ufak bir belirti, tedavisi mümkün olmayan bir hastalığın potansiyel işareti olarak algılanır. Bu durum kişiyi çok stresli yapmakla kalmaz, aynı durumun genel sağlığınız açısından da ciddi sonuçları da vardır. İsveç'te yapılan geniş çaplı bir çalışma, hipokondri hastalarının sürekli stres altında olduklarını ve akranlarına göre de daha erken ölme eğiliminde olduklarını ortaya çıkardı.

Hipokondri ciddi bir hastalıktır

Günlük dilde sıklıkla aşırı duyarlı, aşırı kaygılı gibi görünen bir kişiyi tanımlamak için kullanılan hipokondriyak terimi ciddi bir hastalıktır. Hipokondriden ("hastalık korkusu") etkilenen kişiler sürekli olarak endişe duyarlar veya ciddi, tedavi edilemez bir hastalıktan muzdarip olduklarına kesin olarak inanırlar. Vücutlarını çok yakından gözlemlerler ve en ufak değişikliği potansiyel bir hastalık belirtisi olarak yorumlarlar. Doktora gitmek bile onu sakinleştiremez. Genellikle doktorların söylediklerine de itibar etmezler ve kendilerini doğrulayabilecek bir doktor ararlar.

Hipokondrinin ana belirtileri :

Olası bir hastalık hakkında düşünceler

Aşırı sağlık endişesi, vücut fonksiyonlarının (kalp, nabız, ateş) sürekli kontrol edilmesi ve izlenmesi

Genellikle kısa aralıklarla düzenli doktor ziyaretleri ihtiyacı

Bazı hastalar korkularını arttırdığı için hastanelerden veya sağlık tesislerinden kaçınırlar.

Sosyal geri çekilme; etkilenenler sıklıkla ciddiye alınmadıklarını hissederler

Kötümser düşünce daha fazla kaygı bozukluğuna, depresyona veya obsesif kompulsif bozukluğa yol açabilir

Hastalık korkusu kronik stres yaratır

Sürekli olarak kendi vücudunuzu gözlemlemek ve kendi sağlığınız konusunda aşırı dikkatli olmak, sürekli stres anlamına gelir. Bu durum sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye neden olur. Hatta bu durum o kadar ileri gidiyor ki, İsveçli bilim adamlarının keşfettiği gibi, hipokondri hastaları diğer insanlardan daha erken ölme eğiliminde oluyor. Çalışmada 24 yıllık bir süre boyunca binlerce kişiden gelen verileri analiz ettiler. Sonuçlar JAMA Psikiyatri dergisinde yayınlandı .

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.