Suriye'de 269 Hastane Hedef Alındı

Suriye'de 269 Hastane Hedef Alındı
BM'nin Sağlık Konusundaki Özel Raportörü Puras, Suriye'de 269 hastanenin saldırıya uğradığını ve 757 sağlık çalışanının da hayatını kaybettiğini söyledi

Suriye'de iç savaş başladığından bu yana yapılan saldırılar sonucu 269 hastanenin kısmen veya tamamen imha edildiği, 757 sağlık çalışanının da hayatını kaybettiği bildirildi.Birleşmiş Milletler'in (BM) Sağlık Konusundaki Özel Raportörü Dainius Puras, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de hastane ve sağlık kuruluşlarına yapılan saldırıların savaş suçları ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında olduğunu söyledi.
New York merkezli İnsan Hakları Savunucusu Doktorlar Örgütü'nün (PHR) rakamlarına göre Suriye'de iç savaş başladığından bu yana 269 sağlık kuruluşunun tamamen kullanılamaz hale geldiğini veya ağır hasar gördüğünü belirten Puras, iç savaşta saldırılar sonucu hastanelerin yüzde 60'ının tamamen kapandığına veya kısmi hizmet verdiğine dikkati çekti.Puras, 757 sağlık çalışanının da bu sürede yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Uluslararası topluma çağrıda bulunan Puras, saldırıları yapanların tespit edilerek adalete teslim edilmesini istedi. Puras, "Böylesine ciddi ihlallerin adalet önünde hesabı sorulmadan sürekli barışı sağlamak zor olacak." diye konuştu.

"Saldırılardan Esed rejimi ve Rusya sorumlu"
PHR yetkililerinden Elise Baker da Suriye'de sağlık kuruluşlarına yönelik saldırılardan yüzde 90 oranında Esed rejimi ve Rusya'nın sorumlu olduğunu, çoğunluğu muhalif bölgelerdeki sağlık kuruluşlarının Suriye rejimi ve Rusya'nın düzenlediği hava saldırıları sonucu kullanılamaz hale geldiğini söyledi.Esed rejiminin hastanelere yaptığı saldırıların arkasındaki motivasyonun ne olduğunu merak ettiğini dile getiren Baker, kuşatma altında olan, 85 bin çocuğun yaşadığı Halep'in doğusunu yine Esed rejiminin vurmasıyla şehrin ayakta kalan tek çocuk hastanesinin de yok edildiğini anımsattı.

"Halep'in doğusunda sadece 30 doktor kaldı"
Suriye Sağlık Derneği Savunuculuk Koordinatörü Abdurrahman Alomar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'in doğusunda sivil halka saldırılar sonucu durumun daha da ağırlaştığının altını çizerek, "Artık bir şeyler yapılmalı, sağlık hizmetleri yapamayacak hale geldik. Halep'in doğusunda 300 bin kişi yaşıyor sadece 30 doktor hizmet veriyor. Savaş öncesi Halep'de 17 bin doktor vardı, durumu siz düşünün." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.