Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş
Azez Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müdürü Dr. Berri: "Bu hastalar bize emanet, emaneti elimizden geldiğince korumak istiyoruz" - Sağlık görevlisi Halebi: "Suriye rejimine bağlı Devlet Güvenliği İstihbarat Birimi tarafından 2011'de tutuklanan Ermeni

HALEP (AA) - Suriyeli muhalifler, ülkedeki şiddet olayları sebebiyle akıl sağlığını kaybedenlerin de tedavi gördüğü Azez Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne kısıtlı imkanlarına rağmen sahip çıkıyor.

Halep'in doğusundaki İbn Haldun Hastanesi civarında çatışmaların şiddetlenmesi üzerine muhalifler, aralarında 41 kadının da bulunduğu 185 hastayı Azez'e nakletmişti. Muhalifler, yaşları 18 ile 70 arasında değişen hastalara, kısıtlı imkanlarına rağmen gereken sağlık hizmetini sunuyor.

Hastane Müdürü Doktor Sakır Berri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalara yemek, yatak ve ilaç temin ederek gereken hizmeti verdiklerini belirtti.

"Bu hastalar bize emanet, emaneti elimizden geldiğince korumak istiyoruz" diyen Berri, PYD'nin son dönemde Azez etrafındaki saldırılarını yoğunlaştırdığını vurgulayarak, hastaların çatışma seslerinden oldukça etkilendiğini ifade etti.

- "Esed hapishanesinde akıl sağlığını yitirenler arasında eğitimli kişiler de var"

Hastanede çalışan sağlık görevlisi Mahmud el-Halebi de hastaların arasında George Adra adında Ermeni bir diş doktoru, Halep Üniversitesi'nden bir psikolog ve 25'ten fazla eğitimli kişi bulunduğunu dile getirdi.

Sağlık görevlisi Halebi, Ermeni doktorun devrimin başlangıcında, Halep'te rejim karşıtı halk ayaklanmalarına katıldığını hatırlatarak, "Suriye rejimine bağlı Devlet Güvenliği İstihbarat Birimi tarafından 2011'de tutuklanan Ermeni doktor, tutuklu kaldığı süre boyunca maruz kaldığı muamele sebebiyle akıl sağlığını kaybetmiş." dedi.

Halebi, Fransızca ve İngilizceyi çok iyi konuşan doktorun, zaman zaman doktor olduğunu hatırladığını söyledi.

Azez Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi görenlerden biri de Halef Raşid adlı Arapça öğretmeni. Esed rejiminin saldırılarının psikolojik olarak etkilediği kişilerden Raşid, 2015'teki bir varil bombası saldırısında eşini kaybettikten sonra akıl sağlığını yitirmiş.

Hastanenin ilaç ihtiyaçlarını Yeryüzü Doktorları (YYD), yemek ve diğer malzemelerini de İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı karşılıyor.


Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.