"Suriye'deki Son Durum" konferansı

"Suriye'deki Son Durum" konferansı
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Abde:- "Bu devrim başladığı zaman barışçıl olacağı düşünüldü ancak daha sonra askeri çatışmalar haline dönüşmek durumunda kaldı ve geçtiğimiz 5 yılı aşkın zaman içerisinde Suriye'de yarım milyond

BİLECİK (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes El-Abde, "Bu devrim başladığı zaman barışçıl olacağı düşünüldü ancak daha sonra askeri çatışmalar haline dönüşmek durumunda kaldı ve geçtiğimiz 5 yılı aşkın zaman içerisinde Suriye'de yarım milyondan fazla insan hayatını kaybetti." dedi.

Abde, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Belediyesi ve Özel Bilecik Şehir Koleji iş birliğinde düzenlenen "Suriye'deki Son Durum" konulu konferansta, Suriye'de devrim başladığı zaman Suriye halkının devrimin sadece rejime karşı bir mücadele şeklinde olacağını düşündüğünü söyledi.

Suriye halkının kısa bir süre sonra yaşananların sadece rejime karşı bir devrim veya mücadele olmadığını anladığını ifade eden Abde, şu anda 5 cephede mücadelenin devam ettiğini kaydetti.

Abde, şöyle devam etti:

"Bütün dünya Suriye rejiminden memnundu ama Suriye halkı memnun değildi. Bu nedenle devrim başladığı zaman bölgesel ve uluslararası güçler dengenin bu şekilde korunmasını istediler. Bölgesel ve uluslararası güçlerin önceliği dengelerin bu şekilde korunmasını sürdürmek ve yeni kurulan dengenin de kendi çıkarlarına çalışmasını sağlamaktı. Bu devrim başladığı zaman barışçıl olacağı düşünüldü ancak daha sonra askeri çatışmalar haline dönüşmek durumunda kaldı ve geçtiğimiz 5 yılı aşkın zaman içerisinde Suriye'de yarım milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Suriye nüfusunun yarısı ya Suriye içerisinde yerlerinden edildi ya da Suriye dışarısına göç etmek, mülteci olmak zorunda kaldı."

Devrim başladığı zaman dünyanın devrimden korktuğunu savunan Abde, "Çünkü bu devrim sonucunda Ortadoğu için eski denge bozulup yeni bir denge oluşturulacaktı ve oluşturulacak bu alternatif düzen bazı uluslararası güçler için kabul edilemez olabilecekti. 2 yıllık süre boyunca kartlar Suriyeliler tarafından oynandı. Cenevre 2 görüşmelerine katıldık ancak başarısız oldu. Şu anda yeni bir aşama başlamış oldu. Bu yeni aşama kapsamında çözüme ilişkin kartlar rejimin elinden alındı ve uluslararası topluma verildi. Geçiş dönemini ve siyasi çözüm sürecini ABD ve Rusya yönetiyor. Böylece Cenevre 3 görüşmeleri devam ediyor." diye konuştu.

Abde, devrimlerde ağır bedellerin ödendiğini ve fedakarlıkların gösterildiğini ancak her zaman için halkın iradesinin hüküm sürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Suriye halkının da iradesi hüküm sürecektir. Şu anda Beşşar Esad ve müttefikleri ile bazı dostlarımız, 'Suriye halkı çok büyük acılar çekti, dolayısıyla her şeyi kabul edecekleri bir noktaya geldi' düşünüyor olabilirler. Ancak gerçek şu ki devrimler asla ölmez. Halkın iradesi, tarihin iradesi her zaman hüküm sürecektir. Özgürlük ve insan onuruna yakışır bir hayat için bedel ödenmesi gerekir. Bazen bu bedel çok ağır olur ama bu bedel ödenir. Şu anda Suriye halkı bedeli ödüyor. Biraz zaman alacak, büyük fedakarlıklar gerekecek ama Suriye halkı kazanacaktır."

Konferansın ardından Bilecik Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Abde'ye Osmanlı armasının bulunduğu tablo hediye etti. Konferansa, Bilecik Belediyesi Başkanvekili Nihat Can, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, öğretim görevlileri ve üniversite öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.