Suriyeli Çocuklar Gölge Oyunuyla Eğlendi

Suriyeli Çocuklar Gölge Oyunuyla Eğlendi
Tayvan Kaohsuiang Gölge Tiyatrosu, Uluslararası Libya Okulu'nda eğitim alan Suriyeli çocuklar için gölge oyunu oynattı

İSTANBUL (AA) - Tayvan Kaohsuiang Gölge Tiyatrosu, Uluslararası Libya Okulu'nda eğitim alan Suriyeli çocuklar için geleneksel gölge oyunu gösterisi düzenledi. Oyunu seyreden Suriyeli çocukların mutlulukları gözlerinden okundu.

Sultangazi'de Tzuchi Vakfı tarafından geçen ay kurulan Uluslararası Libya Okulu'nda gölge oyunu gösterisini birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarda okuyan toplam bin Suriyeli çocuk seyretti. Perdenin arkasına geçerek çeşitli figürlerdeki kuklaları oynatan Suriyeli çocuklar, etkinlikte gönüllerince eğlendi.

Tzuchi Vakfı gönüllüsü ve Uluslararası Libya Okulu'nun kurucusu Faisal Hu, 2014'te dernek aracılığıyla Suriyelilere gıda ve eşya yardımı yapmak için Türkiye'ye geldiklerini ve Suriyeli ailelerin çocuklarının eğitimi konusunda endişe duyduklarını, bundan dolayı Suriyeli çocuklar için okul yaptıklarını anlattı.

2015'te hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle Sultangazi'de bir okul yapıldığını ve sabah Türk öğrencilerin öğleden sonra Suriyeli öğrencilerin eğitim aldıklarını belirten Hu, ''Daha sonra Türkiye ve UNICEF işbirliğiyle Suriyeli çocuklar için Geçici Eğtim merkezi kuruldu. Biz bunun ilk örneğini yaptık. İlk önce 108 aileye ulaştık. Sonra hızlıca çoğaldı. Uluslararası Libya Okulu'nu geçen ay açtık ve şu an 2 bin 400 öğrenciye ücretsiz eğitim veriyoruz.'' dedi.

Geçici Eğitim Merkezleri'nde birinci, ikinci, beşinci ve sekizinci sınıflarda sadece Türkçe eğitim verildiğini aktaran Hu, çocukların savaş bitip ülkelerine döndüklerinde kendi ana dillerini unutmamaları için okulda ağırlıklı olarak Arapça eğitim verdiklerini belirtti.

Tzuchi Vakfı gönüllüsü Nadya Chou da gölge tiyatrosunu izleyen çocukların mutluluğunu görünce çok sevindiğini dile getirdi.

- ''Suriyeli çocuklar bir ülkenin geleceği ve umudu''

Tayvan Kaohsuiang Gölge Tiyatrosu'nun kurucusu Chien-hui Ma, yetimler ve yaşlılar için gönüllü tiyatro yaptıklarını belirterek, ''Suriyeli çocukları sevindirmek ve mutlu etmek için İstanbul'a geldik. Biz de çocuklar gibi sevindik ve mutlu olduk. Suriyeli çocuklar, bir ülkenin geleceği ve umudu. Her çocuğun parlak bir geleceği olması gerektiğine inanıyorum.'' ifadelerini kullandı.

Organizatör Shao-Jıun Lo, 2 sene önce başka bir gölge tiyatrosu ekibiyle İstanbul'a geldiğini ve Suriyeli çocukların eğitim gördüğü okulda gösteri yaptığını ifade ederek, çok etkilendiği için tekrar gösteri yapmak üzere geldiğini söyledi.

Çok mutlu olduğunu ifade eden Lo, ''Çocuklar tiyatro izlemeden önce güler yüzlü değildi ama izledikten sonra yüzleri güldü. Çok etkileniyorum, onlardaki bu gülümseme ve heyecanı görünce.'' diye konuştu.

Tiyatroyu seyreden 8 yaşındaki Mustafa Umar, gölge oyununu çok beğendiğini ve kukla oynatmaktan çok keyif aldığını dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.